De ontwikkeling van de pump

De ontwikkeling van de pump

Door ferhat / 01-09-2023

Schoenen zijn door de eeuwen heen geëvolueerd van pure functionele items die onze voeten beschermen tot mode-uitdrukkingen die onze persoonlijkheid en stijl uitdrukken. Een van de meest opvallende voorbeelden van deze evolutie is de pump. Van oorsprong een praktische en comfortabele schoen is de pump getransformeerd tot een icoon van stijl en elegantie. Laten we eens duiken in de reis van de pump door de jaren heen.

De oorsprong van de pump

De pump zoals wij die nu kennen vindt zijn oorsprong in de 16e eeuw. Er gaat een roddel rond dat de eerste hakken in Egypte werden gedragen door de slagers omdat anders hun voeten vies werden. Echter is dit nooit bewezen. Er is meer te vinden over de oorsprong van de schoenen vanuit Frankrijk. Het woord ‘’pump’’ is  dan ook afgeleid van het Franse woord ‘’pompe’’ en dit betekent laag uitgesneden schoen met een kleine hak. In deze tijd werd de schoen vooral door mannen gedragen, omdat de pump bij hun uniform hoorden en het rijden van een paard gemakkelijker maakte. Later werd de schoen ook door vrouwen gedragen, omdat ze het netjes en elegant bij hun outfits vonden staan. Toch bleef de hak van de man hoger dan de hak van de vrouw, gezien de belangrijke status die nog aan de schoen hing.

 In de jaren 80 en 90 droegen werkende vrouwen al veelal de pumps. De schoenen waren nu vooral bedoeld voor dagelijks gebruik. Tegelijkertijd werd er een nieuwe mannenschoen ontworpen zonder hak en begonnen steeds minder mannen de pumps te dragen.

Van functioneel naar verfijnd

In de 17e eeuw begon de pump al een hogere hak te krijgen omdat dat er eleganter uit zag en de silhouet van de vrouw benadrukte. In deze periode stond de Franse koning Lodewijk bekend om zijn liefde voor hoge hakken, daarom kreeg de pump toen een status van rijkdom. De wat armere mensen gingen uiteindelijk de hakken namaken waardoor er een soort strijd kwam. De rijken gingen hun hakken steeds hoger maken en de armere mensen ook weer. Zo bleef het een tijdje doorgaan totdat de hakken geen status van rijkdom meer waren. De schoenen waren nu ook minder populair en werden zelfs een tijdje niet gedragen.

In de 19e eeuw leefde de pump echter weer op en werd de schoen verder ontwikkeld in alle soorten en maten. Vooral de Italianen en Fransen waren dol op de hakken. Maar dan wel puur voor de vrouw.  Geen een man droeg in deze periode nog hakken. Het was bijna raar om als man zijnde hakken te dragen. De Italianen zijn in deze tijd ook met de stiletto hak gekomen; een iets fijnere hak om op te lopen, wat ook gelijk een groot succes werd onder de vrouwen. Toch blijft tot de dag van vandaag de naaldhak dé klassieker.

De pump als mode- statement

De 20e eeuw bracht grote veranderingen in de modewereld met zich mee en de pump kan daar natuurlijk niet in ontbreken. Hollywood speelde hier een grote rol bij, omdat actrices zoals Audrey Hepburn en Marilyn Monroe de schoenen op tv droegen. De pump was nu een echte mode-uitdrukking. De hak kreeg steeds meer nieuwe stijlen en kleuren waardoor iedereen wel een paar kon vinden die ze mooi vonden. Met de schoenen kun je uitten wie je bent werd er ook wel gezegd.

Vrouwen hebben de pump omarmd als hulpmiddel om zelfverzekerder te zijn. De schoen is perfect om te laten zien wie je bent door de diverse ontwerpen. Het geluid van klikkende hakken wordt dan ook vaak geassocieerd met een aankomst van stijl en zelfvertrouwen. Vandaar dat de schoen bijna niet mag ontbreken in jouw kast.

De moderne pump

Tegenwoordig is de pump zowel stijlvol als comfortabel. Innovaties in materialen hebben hier zeker mee te maken. Ontwerpers kunnen er nu voor zorgen dat de pumps voor iedereen goed zit en mooi staat. De schoenen blijf nog steeds lastig om een langere tijd te dragen en dit is niet voor iedereen weggelegd. Vandaar dat je tegenwoordig ook van alle soorten en hoogtes hakken hebt. Ook de neus van de hak is nu in alle soorten vormen en maten te vinden zodat niemand zich meer oncomfortabel hoeft te voelen tijdens het dragen van de hakken.

De pump kan nu onder meer dan alleen een jurkje gedragen worden. Zo is het ook te combineren met  jeans, een rok of een korte broek. Zolang het maar bij je past maakt het niet uit wat voor outfit je er boven aan hebt. Een paar pumps onder een jurkje blijft uiteraard wel de klassieker, hierdoor is de schoen ook bijna in elke kledingkast wel te vinden.

De moderne pump blijft een symbool van vrouwelijke elegantie en stijl. Terwijl er steeds meer nieuwere trends ontwikkelen blijft de pump zichzelf er gewoon op aanpassen. De pump zal daarom waarschijnlijk nog een hele lange tijd in de mode blijven verschijnen.

Conclusie

De evolutie van de pump is een bijzondere reis door de geschiedenis van de mode geweest. Van een bescheiden schoen die maar bij een uniform hoorde tot een sterk symbool van stijl en elegantie. De pump is door de jaren heen een geliefd schoeisel onder de vrouwen en dit zal hoogstwaarschijnlijk ook nog een lange tijd zo blijven. De schoen weet zich goed aan te passen aan de trends die zijn geweest en die er nog aan zitten te komen. De schoenen zullen hun status als mode icoon nog lang behouden en in veel kledingkasten te vinden zijn. Over andere tijdloze klassiekers lees je meer in onze blog over de Top 5 Old money stijl schoenen voor dames.