Wat kun je doen tegen stinkende voetbalschoenen?

Wat kun je doen tegen stinkende voetbalschoenen?

Door Patrick

Ohnee! Je voetbalschoenen stinken: wat kun je daar tegen doen? Het is geen fris idee om de schoenen de volgende keer weer aan te moeten trekken. Daarom delen we graag een paar handige tips om het stinken op te lossen. En om de volgende keer te voorkomen dat de voetbalschoenen (erg) gaan stinken.

Helemaal weg zal je het misschien niet krijgen. Als je intensief voetbalt zal je zweten, en die geur komt terecht in je schoenen. Toch kun je er in ieder geval voor zorgen dat je ze weer (voor je gevoel) fris kunt aantrekken. Bovendien voorkomt het dat bijvoorbeeld heel de kamer er naar gaat ruiken of dat de schoenen er uiteindelijk zelfs sneller door zullen slijten.

Waarom gaan voetbalschoenen stinken?

De belangrijkste reden dat je voetbalschoenen gaan stinken is de meest voor de hand liggende: je zweet tijdens het voetballen. Dus welke schoenen je ook koopt, vroeg of laat zal je merken dat ze gaan stinken. Sterker nog, als je schoenen niet stinken moet je je afvragen of jij je wel volledig hebt ingezet op het voetbalveld.

Het nadeel van de schoenen is dat de zweetlucht in het materiaal kan trekken. Dat geldt bijvoorbeeld voor leer en voor kunststof. Aan de andere kant helpt bijvoorbeeld mesh om de schoenen meer te laten ademen. Je zal merken dat je in die schoenen minder last hebt.

Dit kun je doen: 5 handige tips

We delen een aantal handige tips om jouw stinkende voetbalschoenen weer zo snel mogelijk fris te laten ruiken. Je voorkomt daarmee dat je eigenlijk al met 1 - 0 achter staat op het moment dat je jouw schoenen moet aantrekken.

Dit zijn de tips die je kunt proberen als je voetbalschoenen stinken en je daar wat aan wilt doen:

  • Laat ze een nachtje buiten staan
  • Je schoenen in de vriezer
  • Vullen met sinaasappelschillen
  • Wassen met een speciaal wasmiddel
  • Gebruik schoenendeo

Laat ze een nachtje buiten staan

De stinkende voetbalschoenen kun je in eerste instantie gewoon een nachtje buiten zetten. Controleer wel even of het niet gaat regenen, daar knappen de schoenen niet van op. Als het droog blijft zorg je er in de buitenlucht voor dat de geur er als het ware uit kan trekken. De (zweet)geur verspreidt zich buiten, waardoor je daar binnen minder last van hebt. In veel gevallen ruiken de schoenen na een nachtje in de buitenlucht al een stuk minder naar.

Je schoenen in de vriezer

De stinkende geur uit de voetbalschoenen komt door bacteriën. Die bacteriën kun je doden, door de schoenen in de vriezer te doen. Als het te koud wordt kunnen ze niet overleven, dus zullen ze ook de geur niet meer  verspreiden.

Doe de schoenen bij voorkeur in een plastic zak en knoop die goed dicht. Laat de schoenen vervolgens minimaal een nacht lang in de vriezer zitten. Je weet dan zeker dat de bacteriën dood zijn, zodat de schoenen de volgende dag weer fris ruiken.

Vullen met sinaasappelschillen

Eventueel kun je proberen om er sinaasappelschoenen of de schillen van een citroen in te doen. Door de schillen erin te leggen en die een nacht lang te laten zitten is de kans groot dat dit de geur opneemt. Je zal merken dat de schoenen weer fris ruiken, eventueel zelfs een beetje naar citrus. Vergeet ze er uiteraard niet uit te halen, als je weet gaat voetballen.

Wassen met een speciaal wasmiddel

Werkt het niet met de bovenstaande tips? Je kunt speciale wasmiddelen kopen voor stinkende schoenen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de producten van HG. Op die manier verwijder je de nare geurtjes en zorg je ervoor dat de schoenen weer fris ruiken. Houd er wel rekening mee dat voetbalschoenen na de volgende keer sporten misschien weer zo ruiken, dus dat je ze dan opnieuw moet behandelen.

Gebruik schoenendeo

Ten slotte kun je proberen om schoenendeo te gebruiken. Je zorgt er daarmee vooraf voor dat zweet en andere nare geurtjes minder kans krijgen in de schoenen. Houd er wel rekening mee dat dit bij intensief sporten misschien niet genoeg zal zijn.

Dit kun je doen tegen stinkende voetbalschoenen

Heb je last van stinkende voetbalschoenen? Met de bovenstaande tips zorg je ervoor dat die weer fris ruiken. Dat geldt voor alle soorten schoenen, dus ook voor de bredere schoenen die je gebruikt als je bredere voeten hebt.

Of je koopt nieuwe voetbalschoenen ;)