Hoe moet je je skischoenen onderhouden?

Hoe moet je je skischoenen onderhouden?

Door Patrick

Je wilt jouw skischoenen goed onderhouden. Daarmee voorkom je dat ze gaan stinken of dat er zelfs schimmels in komen. Met goed onderhoud zijn jouw schoenen ook volgend jaar weer als nieuw, dus geniet je optimaal van de wintersport. Bovendien is het niet moeilijk, al is het wel even belangrijk om de juiste stappen te volgen. Wij werken samen met meer dan 100 webwinkels, waarvan een groot deel skischoenen verkoopt. Hun experts vroegen we naar de beste tips, die we voor je hebben verzameld.

Goed onderhoud is goud waard

Ze legden ons allemaal uit hoe belangrijk het onderhoud van skischoenen is. Alleen op die manier voorkom je namelijk dat er vocht in blijft zitten, waardoor ze kunnen gaan stinken of er zelfs schimmel ontstaat. 

Het onderhoud kost je een paar keer een paar minuten van je tijd, en een week om alles te drogen. Daarmee zorg je er vervolgens wel voor dat je volgend jaar niet op zoek hoeft naar nieuwe skischoenen. Wat dat betreft is het de investering in tijd meer dan waard. 

In 7 stappen goed onderhouden

We hebben alle tips van de verschillende experts voor jouw skischoenen verzameld. We hebben ze samengevat in 7 handige stappen. Daarmee zorg jij ervoor dat de schoenen volgend jaar weer als nieuw zijn, zodat je er net zo veel plezier van hebt tijdens de wintersport. 

1. Maak het klittenband en de schnallen helemaal los

Je begint het best met het helemaal losmaken van de schoenen. En daarmee bedoelen we helemaal los, dus zowel het klittenband als alle schnallen. Misschien ben je gewend om de onderste vast te laten zitten, maar het is verstandig om dat niet te doen.

Uiteindelijk wil je namelijk de binnenschoen eruit halen, en ook de buitenschoen goed laten drogen. Inclusief alle details en de kleine plekken, waar je niet snel komt en die je misschien zelfs niet kunt zien. Maak daarom alles los als je de skischoenen wilt gaan opbergen.

2. Haal de binnenschoen eruit

Haal vervolgens de binnenschoen eruit. Je zal merken dat dit een stuk makkelijker gaat als je de schoenen helemaal los hebt gehaald. Alleen op die manier heb je de vrijheid om de schoen eruit te trekken. Merk je dat dit toch nog lastig is? Het kan helpen om de binnenschoen een beetje naar voren te duwen. Vaak komt de schoen er dan makkelijker uit.

3. Haal de zooltjes uit de binnenschoen

Heb je de binnenschoenen eruit? Om je skischoenen te onderhouden is het belangrijk om de beide zooltjes eruit te halen. Ze zitten normaal gesproken gewoon los, dus die kun je er zo uit halen. 

4. Laat alles minimaal een week drogen

Laat alles vervolgens minimaal een week goed drogen. Droog de onderdelen gewoon aan de lucht, dus niet bij een verwarming. Eventueel kun je het wel in de zon leggen, achter glas. Neem goed de tijd voor het drogen. Pas na een week is de vochtigheid helemaal normaal, dus weet je zeker dat er geen stank of schimmel ontstaat in de skischoenen die je wilt onderhouden. 

5. Doe de zooltjes terug in de schoen

Heb je alles goed kunnen drogen? Dan kun je de zooltjes weer terugplaatsen in de schoenen. Zorg ervoor dat je links in links doet en rechts in rechts. Je voelt meteen of de tenen goed zitten, zodat je zeker weet dat ze niet vervormen tijdens het opbergen.

6. Steek de binnenschoenen terug

Steek vervolgens ook de binnenschoenen weer terug, in de kunststof buitenschoenen. Dat kan opnieuw een beetje lastig zijn, dus misschien moet je wat kracht gebruiken. Zorg ervoor dat ze er weer helemaal goed in zitten, opnieuw om vervormingen te voorkomen.

7. Controleer of de schoenen kunnen bewegen

Ten slotte is het belangrijk om te controleren of je de schoenen weer kunt bewegen op de punten die daarvoor bedoeld zijn. Zorg ervoor dat er niets klemt. Dan weet je zeker dat je de skischoenen goed zal onderhouden en je ze de volgende keer weer als nieuw kunt pakken.

Berg de schoenen nu op in een schoenentas. Kies een niet-vochtige plek op kamertemperatuur. Dan haal je de schoenen volgend jaar weer als nieuw uit de schoenentas, dus kun je alvast na gaan denken over de volgende wintersport in bijvoorbeeld Salzburgerland.  

Hoe moet je je skischoenen onderhouden?

Dus, hoe moet je skischoenen onderhouden? Gebruik de bovenstaande tips, bijvoorbeeld als je nieuwe schoenen koopt. Dan weet je zeker dat ze volgend jaar weer als nieuw zijn, om er maximaal plezier van te hebben tijdens wintersport.