HOT OR NOT: gladiator shoes

HOT OR NOT: gladiator shoes

Door Marise

De ietwat controversiële gladiator shoe doet al vele jaren haar in- en uittrede in het modelandschap. Geïnspireerd op Romeinse sandalen; de stijl kent veel liefhebbers, maar tegelijkertijd uit verschillende hoeken weerstand. De gladiator shoe: wel of geen goed idee?

Kleden als een godin is helemaal in

Is Romeinse of Griekse mythologie helemaal jouw ding? Je bent niet de enige! Stijlen uit de oudheid zijn tegenwoordig weer volop aanwezig in modeshows. Prachtige draperie en vloeiende lijnen in combinatie met grote sieraden en - daar is ‘ie - gladiator shoes is helemaal in. Beschouw je jezelf als fashionable en up-to-date met de laatste modetrends? Dan mogen een paar gladiator shoes en een prachtige, vloeiende jurk niet ontbreken in jouw kleding-imperium. Verover deze zomer de straten in stijl en plant je vlag als een moderne, modieuze Cleopatra. Je hoeft overigens heus niet all the way te gaan; je kunt je gladiator shoes met veel stijlen combineren waardoor ze ook simpelweg een aanvulling kunnen zijn op je dagelijkse garderobe. Door het gevarieerde aanbod in modellen en kleuren kun je gladiator shoes aan laten sluiten op de meeste outfits. Je ziet de schoenen soms als hoge laarzen in gladiator-stijl, maar het meest in de vorm van sandalen. Deze gladiator sandalen kun je prima combineren met zowel een jurkje als een spijkerbroek. 

Wat veroorzaakt de plotseling populariteit van deze mythische stijl? Volgens Dimitra Petsa, designer van het merk Di Petsa waarbij ze naam heeft gemaakt met haar godin-gewaden, heeft het te maken met de introspectie die ontstaan is als gevolg van de corona pandemie. Er is volgens Dimitra een overweldigend gevoel dat we op zoek naar naar iets oer-ouds, iets diepgaands en haast ritualistisch, om na de corona jaren je echte zelf weer terug te vinden. De godin-look, waaronder de gladiator shoes, zijn hier een representatie van.

Gladiator shoes zijn niet door iedereen geliefd

De liefde voor de gladiator shoe is op haar best wisselend te noemen, alhoewel ‘berucht’ ook vaak als beschrijving voorbij komt op fora. De recente opleving van gladiator shoes in de Valentino Spring 2022 collectie is ook bij tegenstanders van gladiator shoes niet onopgemerkt gebleven. Het ongenoegen over de gladiator shoe laait dan ook online weer op. Waar gaat de kritiek eigenlijk over? De meeste kritiek gaat niet eens over het uiterlijk van de sandalen, maar om het feit dat ze erg lastig aan te trekken zijn. Je voet raakt al snel verwikkeld in een wirwar van bandjes. Je probeert één teen onder een bandje te steken en de andere bandjes gaan de andere kant op. Dan zijn er ook nog de veters en hoe de bandjes van de hoge variant met het lopen soms afzakken waardoor ze er naar een tijdje uitzien als slappe enkel-sandalen. Het aantrekken van gladiator shoes is vaak een lang, frustrerend proces waardoor ze bij veel mensen niet welkom zijn in de schoenenkast. Ook is er kritiek op het uiterlijk van sommige modellen. Met name de modellen met dikke, leren banden en studs lijken minder geliefd. Ten slotte zorgen de vele bandjes ervoor dat je na een zonnige dag vele niet-gebruinde streepjes over je voeten en enkels zult hebben. Een bijzondere look, dat zeker! Maar universeel geliefd is het nou niet bepaald te noemen. 

Conclusie

Met gladiator shoes kun je zonder twijfel een prachtige, unieke look creëren die mensen stil zal laten staan wanneer je als een modieuze godin over straat loopt. Deze look ziet in het voorjaar van 2022 veel representatie op de catwalks van Italië, dus kun je er je gevoel voor mode goed kenbaar mee maken. De sandalen zijn daarnaast ook uitstekend te combineren met jeans of een rok. Wees echter voorbereid op het feit dat ze soms lastig aan te trekken zijn en lichte strepen op je voeten en enkels achter kunnen laten na een zonnige dag. Zijn gladiator shoes hot? Volgens de modewereld zeker, echter is het aan jou om te ontdekken of ze bij je passen of niet.

Laarzen

Pumps

Sandalen