In gesprek met: CHRIS VAN DEN ELZEN

In gesprek met: CHRIS VAN DEN ELZEN

Door Britte

Tijdens een bezoek aan een PR-bureau een tijdje terug, raakten we op slag verliefd toen we daar de kunstige bouwwerken van schoenontwerper Chris van den Elzen zagen staan. We ontmoeten hem na een dagje werken op Schiphol. Niet dat hij daar bezig is met de hakken van de stewardessen, nee, hij heeft gewoon twee bijbaantjes waar hij keihard bikkelt om zijn ontwerpdroom waar te maken. In het kwartiertje dat hij had tussen aankomst trein en interview stond hij voor een keuze: óf zijn honger stillen, óf een rondje tijdschriften scannen bij de AKO. Het werd het laatste. ‘Ik blader regelmatig even alle tijdschriften door. Heel vluchtig; ik heb het meteen door als mijn schoenen erin staan.’ Zodra we zitten komt er een tas op tafel, waar hij een architectonisch hoogstandje uit haalt: een van zijn zwarte high booties. De prijs: € 1700,- en wij mogen passen. Superspannend en wat zíjn ze mooi, maar... eerlijk? Comfortabel is anders.

Schoenen.nl: Heb je ze zelf wel eens geprobeerd? Chris: Haha, nu ga je natuurlijk opschrijven dat ik op mijn eigen hakken loop? Nou ja, ik heb maat 41, dus ik pas alleen de sandal enigszins. Die heb ik dan ook wel aangehad, en ik kan er eigenlijk best prima op lopen. Maar dat komt ook doordat ik lang gehandbald heb, waardoor mijn gewrichten sowieso makkelijker buigen. Alles is gemaakt van heel zacht leer, maar de leest is minder toegankelijk; de knik is heel heftig. Dat is iets dat ik bij de volgende collectie anders wil, zodat ze langer draagbaar zijn. Hoge hakken maken een vrouw chic en sierlijk, maar de voet is er simpelweg niet op gemaakt. Hoewel een vrouw die altijd Louboutins draagt er waarschijnlijk zo op wegloopt.

Schoenen.nl: Zijn het dan eigenlijk meer kunstobjecten dan gebruiksvoorwerpen? Chris: Ik zeg altijd: je hebt showpaardjes en verkoopkanonnen. Niet-commerciële highfashionontwerpers zijn eigenlijk trendsetters; je maakt iets dat later commercieel gemaakt wordt. Dit is echt een PR-collectie, een statement: wie is Chris? Waar sta ik voor? Met deze collectie wilde ik mijn bereik laten zien. Ik koos ervoor om naam te maken met een eyecatcher. Als ik mezelf op de kaart heb gezet kan ik meer draagbare schoenen gaan ontwerpen.

Schoenen.nl: Wie zijn jouw klanten? Chris: Eigenlijk zijn dit geen schoenen voor de Nederlandse markt. Je moet eerder denken aan Londen, Azië, Miami of Dubai. De rijken der aarden, echte liefhebbers en verzamelaars. Van Lady Gaga bijvoorbeeld weet ik dat ze alleen maar leent. Een rare constructie vind ik dat, want juist zij kan het zich veroorloven. Dan blijven er dus vooral Dubaiprinsesjes over. Zo’n meisje krijgt ze voor haar sweet sixteen-feestje, staat er een uurtje op en dan gaan ze bij de verzameling.

Schoenen.nl: Dus de koers is internationaal? Chris: Nou, een paar is net terug uit New York, en ik ben uitgenodigd voor Cologne Fashion Days, wat betekent dat ik zo’n beetje heel Nederland moet afreizen om de collectie weer bij elkaar te verzamelen; naar Stravagante PR in Rotterdam en mijn ouderlijk huis in Brabant. (UPDATE: Chris en Judith van Vliet wonnen met hun collectie EXCIDIUM de Cologne Fashion Award! - red.) Drie weken later gaan ze dan naar de Praag Design Market. Verder heeft Liza Snook van het Virtual Shoe Museum een paar mee op rondreis door het Midden-Oosten; Dubai, Koeweit, et cetera. Dat gaat daar allerlei expo’s rond tot aan januari.

Schoenen.nl: Krijg je veel bijzondere reacties? Chris: Ja, zeker. Maar hoe leuk dat ook is; die reacties ken je op een gegeven moment wel. Ik ben nu wel op het punt dat ik toe ben aan verkoop. Mensen vragen me vaak of ik geen sample sale houd, maar zo werkt dat niet. Elk paar dat ik maak is uniek, het zijn stuk voor stuk collector’s items. Ik verkoop ze op order. Via mijn webshop kunnen mensen alles aangeven, waarna ik ze op maat voor ze maak.

Schoenen.nl: Ah, daar hangt dan ook een behoorlijk prijskaartje aan natuurlijk! Chris: Nou, de prijzen lopen van € 1500,- tot € 1700,- en eigenlijk zit ik daarmee nog heel erg onder m’n prijs. Op de academie ben ik opgeleid met vragen als ‘waarom maak je het’, ‘voor wie maak je het’, ‘wat mag het kosten’ en ‘is dat haalbaar ten opzichte van de doelgroep’? Deze schoenen zouden vanuit dat oogpunt eigenlijk duurder moeten zijn, ook omdat ze zo arbeidsintensief zijn. Ik maak ook sieraden, met een knipoog naar de schoencollectie. Daar kan ik aan verdienen. Ze staan sinds oktober online en het begint nu te lopen. Ik hoop dat ik daar straks genoeg uit haal om met een van m’n bijbaantjes te stoppen. Ik doe het nu allemaal nog van de keukentafel hè? Ik zou heel graag een atelier willen, maar het kost al een fortuin om alles op de catwalk te krijgen! In deel 2 van dit interview vertelt Chris onder meer over het gebruik van de 3D-printer, Amsterdam Fashion Week en mannen op hakken. Nieuwsgierig? Houd onze Facebookpagina in de gaten en je leest het zodra het online komt! En hier vind je Chris van den Elzen op Facebook.