Suede sneaker schoonmaken: hoe doe je dat?

Suede sneaker schoonmaken: hoe doe je dat?

Door Patrick

Je wilt jouw suède sneaker schoonmaken: hoe doe je dat zonder het materiaal te beschadigen? Suède is een prachtig materiaal, dat helaas ook heel kwetsbaar is. De stof raakt makkelijk beschadigd, dus het is belangrijk om daar voorzichtig mee om te gaan. Wij leggen je uit hoe je de sneakers kunt schoonmaken, om die zo lang mogelijk als nieuw te houden. Daarvoor delen we drie methoden. De verschillende manieren zijn niet moeilijk. Bovendien heb je daar geen bijzondere materialen voor nodig.

3 manieren om jouw suède sneakers schoon te maken

Je kunt jouw suède sneakers op meerdere manieren schoonmaken:

  • - Met vlakgom en een suède-borstel
  • - Met kokend water en een suède-borstel
  • - Met papier, water en een suède-borstel

1. Met vlakgom en een suède-borstel

Voor zowel deze manier als de andere manieren heb je een suède-borstel nodig. Het is dus een goed idee om die aan te schaffen. Je koopt de borstel bijvoorbeeld bij een schoenmaker, of online natuurlijk. Begin door de sneakers goed droog te maken. Borstel ze voorzichtig schoon, om het eerste vuil te verwijderen. Suède is een gevoelig materiaal, met haartjes die makkelijk kunnen afbreken. Borstel bovendien altijd één kant op, dus nooit heen en weer.

Gebruik vervolgens een beetje witte vlakgom. Deze ‘gum’ kun je wel heen en weer bewegen. Je creëert een beetje wrijving. Daarmee komen de haartjes weer los, en gaan ze weer overeind staan. Zo zien je schoenen er weer snel als nieuw uit. Veeg de resten gum er vervolgens af, voor een mooi paar schoenen waarmee je weer voor de dag kunt komen.

2. Met kokend water en een suède-borstel

Heb je geen gum bij de hand of zie je die methode niet zo zitten? In plaats daarvan kun je gebruik maken van een beetje kokend water. Je gebruikt ook opnieuw de suède-borstel. Gebruik een waterkoker of breng het water op een andere manier aan de kook. Doe dat in een grote kom. Houd de sneaker zo’n 1 tot 2 minuten boven de kom met kokend water. Doe dat op een hoogte van circa 10 centimeter. Je stoomt de sneaker als het ware, ondanks dat deze verder droog blijft. Het vuil kan losweken, zodat je het daarna makkelijk kunt verwijderen. Borstel weer één kant op, dus nooit heen en weer. Op die manier houd je de haartjes van het suède netjes, om de schoenen weer stralend schoon te poetsen.

3. Met papier, water en een suède-borstel

Heb je last van watervlekken op suède, bijvoorbeeld omdat je door de regen hebt gelopen? Ook die vlekken krijg je er eenvoudig weer uit. En ondanks dat het misschien tegenstrijdig klinkt is het de bedoeling om de schoenen opnieuw vochtig te maken.

Maak de hele bovenkant van de suède sneakers vochtig met een suède-borstel die je doopt in het water. Wrijf met de borstel in één richting. En gebruik een doekje om eventuele natte plekken droog te deppen, zodat de schoenen overal even vochtig zijn.

Stop wat papierproppen in de sneakers om die beter te laten drogen. Bovendien helpt dat om de schoenen hun vorm te laten behouden. Zet de schoenen in ieder geval niet bij de verwarming, omdat het suède dan te snel zou drogen. Als de schoenen weer droog zijn kun je de suède-borstel gebruiken om de haartjes nog een keer in de juiste richting en los te borstelen.

Jouw suède sneakers weer schoonmaken

Wil je jouw suède sneakers weer schoonmaken? We delen een aantal praktische tips, ook voor sneakers in het algemeen. En wil je leren sneakers poetsen of wil je die schoonmaken? Ook dat leggen we je online allemaal uit. Zo zorg je ervoor dat de suède sneakers en andere materialen en schoenen weer stralend schoon zijn als je die de volgende keer draagt.