Welke schoenen dragen bij een sollicitatie?

Welke schoenen dragen bij een sollicitatie?

Door Patrick

Welke schoenen kun je dragen bij een sollicitatie? Dat hangt net als de kleding voor een vrouw of een man helemaal af van het bedrijf waar je solliciteert en de functie waarin je aan de slag wilt. Toch kunnen we natuurlijk een aantal algemene tips delen. Is het bijvoorbeeld toegestaan om sneakers te dragen als je gaat solliciteren? Er gelden wel een paar uitzonderingen, maar in de basis hoeft dit geen probleem te zijn.

Sneakers: mogen die tijdens een sollicitatie?

Ja, je mag sneakers dragen naar een sollicitatie. De schoenen zijn er namelijk in allerlei stijlen, dus ook meer netjes en formeel. Kijk bijvoorbeeld naar de kleuren van de schoenen. In meer neutrale kleuren maken ze een geklede indruk, dus passen ze goed bij bijvoorbeeld een business casual of een smart casual look. Dat geldt voor mannen én voor vrouwen. Pas in ieder geval op met heftige kleuren of een opvallende print. In dat geval gaat er veel aandacht uit naar de sneakers, waardoor de rest van jouw outfit minder opvalt en jouw verhaal ook makkelijker kan ondersneeuwen.

Tip: bekijk de sneakers of andere schoenen onder jouw outfit. Trekken ze veel aandacht? Dat helpt om op te vallen, maar het maakt het een stuk lastiger om een goede indruk te maken met dat wat je vertelt. Bovendien loop je meer risico, omdat de kans kleiner is dat je past bij het bedrijf waar je gaat werken. Slechts sommige bedrijven waarderen het als medewerkers zich heel duidelijk uitspreken.

Enkellaarzen: altijd een goede keuze

Voor dames is de keuze in bepaalde opzichten makkelijker. Je maakt met bijvoorbeeld enkellaarzen altijd een goede keuze. Ze zijn aan de ene kant netjes genoeg, bijvoorbeeld met een (lage) hak. Aan de andere kant ogen de schoenen ook nog voldoende casual, of in ieder geval toegankelijk.

Pas ondertussen op met enkellaarzen met bijvoorbeeld studs of extra stoere veters. Die schoenen draag je misschien graag casual, maar zijn niet zo goed geschikt tijdens een (eerste) sollicitatie. Stem de schoenen af op het bedrijf waar je gaat werken en kies bij voorkeur voor de veilige kant. Een paar reguliere enkellaarzen is dan goed geschikt, omdat je daarmee eigenlijk niet de fout in kan gaan.

Op de enkellaarzen draag je bijvoorbeeld een nette jeans of een mooie pantalon. Op die manier passen de verschillende elementen van je outfit goed bij elkaar. Je voorkomt dat de schoenen tijdens een sollicitatie te veel aandacht trekken, of afwijken van wat de norm is op kantoor.

Tip: twijfel je over enkellaarzen, over sneakers of over andere schoenen? Bekijk vooraf alvast wat foto’s van medewerkers op kantoor of bekijk de bedrijfsfilm. Misschien kun je daaraan zien wat de anderen dragen, zodat je daar goed op kunt aansluiten.

Pumps, sleehakken en andere hakken

Zoek je naar de juiste schoenen voor een sollicitatie voor een mooie nieuwe functie op niveau? De kans is groot dat je op pumps, sleehakken of andere (lage) hakken een goede indruk maakt. Voorkom hakken met 8 of 10 centimeter hoogte, die kun je beter bewaren voor een avondje uit.

Een lagere hak is wel goed geschikt. En draag je een sleehak? Dan is de kans bovendien groot dat je daar gewoon heel comfortabel op kunt lopen. Dat helpt je om een ontspannen en goede indruk te maken. Je hoeft niet steeds bezig te zijn met de schoenen waarop je loopt, waardoor dit het gesprek in ieder geval niet in de weg zal zitten.

Tip: dankzij de hakken ben je meteen wat langer. Zo maak je een betere indruk, bijvoorbeeld als je niet zo groot bent. Jouw kleding valt mooier, dus je totale outfit vormt een goede keuze.

De juiste schoenen tijdens een sollicitatie

Het is tijdens een sollicitatie heel belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Stem ze af op de rest van de kleding waar je voor kiest. Zo zorg je ervoor dat jij je daar prettig in voelt. Dat straal je onbewust uit, voor een blijk van meer zelfvertrouwen tijdens het gesprek dat je voert. Bovendien maak je een nette indruk, die als het goed is goed past bij de manier waarop anderen zich binnen het bedrijf kleden.