Daarom moet je sneakers niet in de wasmachine doen

Daarom moet je sneakers niet in de wasmachine doen

Door Patrick

Je sneakers zijn vies en je wilt ze graag schoonmaken: hoe doe je dat? Het is niet verstandig om de schoenen in de wasmachine te doen. Hoe verleidelijk dat ook lijkt, het risico is groot dat ze kapot gaan. Ze zijn dan weliswaar schoon, maar je kunt ze helaas niet meer dragen. Wij vroegen het een aantal experts en verzamelden 5 risico’s van schoenen in de wasmachine. Je kunt jouw sneakers dus beter met de hand wassen. 

Schoenen wassen in de wasmachine: niet doen

Onder andere Bosch stelt dat het belangrijk is om geen schoenen in de wasmachine te doen. Dat geldt voor sneakers en voor andere schoenen, omdat ze daar niet van opknappen. Sterker nog, het risico is groot dat de schoenen kapot gaan in de wasmachine. Bovendien zijn (te) zware schoenen gevaarlijk voor de trommel. Tijdens het wassen en centrifugeren kan de kracht te groot worden, waardoor zelfs de wasmachine kan beschadigen op het moment dat je de schoenen daarin wast. Doe dat liever met de hand, bijvoorbeeld door een sopje te maken. 

5 risico’s in de wasmachine

En ben je benieuwd wat precies de risico’s zijn van schoenen wassen in de wasmachine? Wij zetten het voor je op een rij. Zodat je de meest verkochte sneakers die je koopt in ieder geval niet in de machine wast als ze per ongeluk vies zijn geworden. Dit zijn de redenen om het niet te doen:

1. De lijm laat los (en hierdoor laten de schoenzolen los)

Sneakers bevatten lijm, die de verschillende onderdelen bij elkaar houdt. Daar merk je normaal gesproken niets van, maar wel in een wasmachine waar je langere tijd wast met warm water. Vooral bij hogere temperaturen komt de lijm makkelijk los. Dat leidt ertoe dat de schoonzool los zal laten. Het resultaat is een schoen waarvan de zool los hangt als je die uit de wasmachine haalt. Of waarvan de zool los komt als je er de volgende keer op loopt.

2. De schoenen trekken krom trekken en krimpen

De combinatie van warmte en water kan veel soorten schoenen laten kromtrekken of laten krimpen. De materialen zijn niet geschikt voor de invloeden van te veel warm water gedurende een langere tijd. Dat betekent dat ze in de wasmachine kunnen vervormen. Die vervorming krijg je niet meer terug, waardoor de schoenen ineens niet meer lekker lopen. Of sterker nog, waardoor de schoenen krimpen en je die niet goed meer aan kunt trekken. 

3. Het materiaal van de schoenen raakt beschadigd (vooral bij suède of leer)

Bij kwetsbare materialen bestaat het risico dat de schoenen aangetast raken. Dat geldt vooral voor suède en voor leer. Die materialen zijn niet bedoeld om langere tijd nat te maken, zeker niet met warm water. Het betekent dat je de schoenen misschien wel schoon zal wassen, maar dat ze er daarna totaal anders uitzien. De wasmachine verpest je schoenen, waardoor je die na het wassen meteen weg kunt gooien. 

4. De kleuren van je schoenen lopen uit en vervagen

Net als bij kleding die je voor de eerste keer wast kunnen kleuren van schoenen uitlopen. Of ze kunnen vervagen. In de beide gevallen zien de schoenen er heel anders uit op het moment dat je ze weer uit de wasmachine haalt. Ze zijn dan misschien wel schoon, maar de kleuren zijn in elkaar over gelopen of hebben niet meer de levendigheid die ze hadden. Het is daarom een veel beter idee om de schoenen gewoon met de hand te wassen, in een sopje en met een beperkte hoeveelheid water. 

5. De schoenveters komen vast te zitten in de wasmachine

Ten slotte kunnen de schoenveters makkelijk vast komen te zitten in de wasmachine. De veters raken verstrikt, in de trommel of in andere onderdelen. Het kan heel lastig zijn om die weer los te krijgen. En sterker nog, als er een monteur bij moet komen maak je daarvoor hoge kosten. 

Sneakers kopen en netjes houden

Wil je nieuwe sneakers kopen en die zo lang mogelijk netjes houden? Behandel ze vooraf alvast met bijvoorbeeld een nano-spray. En zit er een vlek op of zijn ze vies geworden? Gebruik een schone doek en een beetje water. Dat wil zeggen, op leer en kunststof. Pas op met suede, leer en bijvoorbeeld nubuck. Gebruik daarvoor een speciale borstel, waarmee je voorkomt dat je de vlek alleen maar uitsmeert.