Hoe bepaal je de juiste hakken?

Hoe bepaal je de juiste hakken?

Door Patrick / 15-05-2022

Hoe bepaal je de juiste hakken als je daar geen ervaring mee hebt? Een hak lijkt een hak, maar is dat niet. Er valt juist heel veel te kiezen. En belangrijker nog, je móet van alles kiezen om het comfortabel te houden. Natuurlijk kijk je naar de kleur en naar het type hak. Misschien vind je sleehakken mooier dan blokhakken. Of misschien kijk je naar naaldhakken, waarop je sexy en elegant voor de dag komt. Wij helpen je op weg met de verschillende soorten, kleuren, types en alle tips om ervoor te zorgen dat je een paar hakken kiest dat goed bij je past.

Over de kleur en het type hak

De kleur van de hak kiezen is misschien wel het leukst. Je denkt alvast aan die geweldige outfit waarmee jij naar een feestje gaat. Of je draagt de hakken op je werk, dus daarmee wil je vooral elegant voor de dag komen. Wat jouw motivatie ook is, we leggen je in een ander blogartikel graag uit waar je op let als je de hakken wilt kiezen. Zo zorg je ervoor dat je daarmee een stijlvolle keuze maakt. Of dat je juist creatief en opvallend uit de hoek komt, afhankelijk van wat je op de hakken wilt uitstralen.

Welke hak past bij jou?

Als je wilt weten welke hak bij jou past hebben we een aantal handige tips:

  • Vorm van je voet
  • Brede of smalle voeten
  • De ideale hakhoogte
  • Vorm van je voet

De vorm van je voet bepaalt voor een groot deel op welke hakken jij het best kunt lopen. Dus wil je de beste hakken kiezen? Houd er dan rekening mee dat een hoge voetboog meer mogelijkheden biedt om hoge(re) hakken te dragen. Dus raakt het midden van jouw voet de vloer normaal gesproken niet? Dan kun je wat hogere hakken dragen. Houd er wel rekening mee dat je een extra schokdemper kunt gebruiken, omdat er meer druk op jouw bal en hiel komt te liggen.

Tip: hakken tot circa 10 centimeter zijn goed geschikt.

Staan je voeten in plaats daarvan (bijna) plat op de grond? Kies dan voor een paar lagere hakken. Bovendien wil je hakken dragen die voldoende steun bieden, om niet te snel last te krijgen van pijnlijke voeten.

Brede of smalle voeten

Daarnaast bepaal je de juiste hakken door goed te kijken naar de breedte van je voeten. Met brede voeten kun je het best kiezen voor sandalen met hakken. Je tenen en wreef krijgen in de breedte dan voldoende ruimte, waardoor het minder pijnlijk wordt. Of let op de hakken met verstelbare bandjes.

Tip: steeds meer merken hebben een wide feet-collectie. Die hakken zijn er speciaal voor iedereen met brede voeten, zodat je de schoenen een stuk makkelijker kunt dragen.

Heb je in plaats daarvan juist smalle voeten? Kies dan voor hakken zoals strappy sandaaltjes. Dan kun je de bandjes zelf aanspannen, om ze strakker te doen. Dat voorkomt dat je uit de hakken glijdt, om die veel beter aan te houden.

De ideale hakhoogte

Ten slotte is het belangrijk om voor de juiste hakken goed te kijken naar de hoogte daarvan. Misschien heb je de neiging om meteen lekker hoge hakken te kiezen. Dat is immers wat je bij anderen hebt gezien en wat er sexy en elegant uitziet. Toch is dat waarschijnlijk niet het beste idee.

In plaats daarvan kun je beter beginnen met een paar lage hakken. En sterker nog, sommige voeten zijn gewoon niet goed geschikt voor hoge hakken. Je kunt aan de hand van een paar eenvoudige stappen zelf bepalen hoe hoog de hakken in jouw geval ongeveer kunnen zijn. In een ander artikel leggen we je precies uit hoe je dat doet, zodat je daarmee zelf aan de slag kunt.

Hoe bepaal je de juiste hakken? En hoe leer je erop lopen?

Als je de juiste hakken hebt bepaald en je die bestelt is het vervolgens belangrijk om er goed op te gaan lopen. Ook dat is in het begin even oefenen. De meesten kunnen er niet meteen goed op lopen, ook al zie je dat er niet aan af als ze het eenmaal onder de knie hebben. Gun jezelf dus even de tijd om het te leren, dat hebben zij waarschijnlijk ook gedaan. We leggen je in een ander artikel uit hoe je het op hakken lopen kunt leren en hoe je daar dus mee begint. Zo zorg je ervoor dat je de basis onder de knie krijgt, om het daarna te gaan uitbouwen naar eventueel hogere hakken zoals je daarvan droomt.