Welke hakhoogte is comfortabel?

Welke hakhoogte is comfortabel?

Door Patrick / 16-05-2022

Welke hakhoogte is comfortabel voor jouw voeten? Natuurlijk wil je er geweldig uitzien. Tegelijkertijd heb je maar één paar voeten, waar je een leven lang mee moet doen. Verzorg je voeten goed, bijvoorbeeld door rekening te houden met de hakhoogte waar jij goed op kunt lopen. Je voorkomt daarmee overbelasting en pijn aan je voeten. Een verkeerde hakhoogte leidt tot overbelasting, druk, blaren en eventueel zelfs tot vervorming van de voetbotjes. Daarom is het belangrijk om de hoogte van jouw hakken serieus te nemen.

Verschillende voettypes: de soorten voeten

Houd er rekening mee dat er verschillende voettypes zijn. Niet alle voeten zijn hetzelfde, daarin onderscheiden we meerdere soorten. Sommigen hebben een voettype voor vooral platte schoenen, terwijl anderen meer allround zijn.

Het platte voettype helpt niet naar voren bij het strekken van het been. Ook voelt het relatief lastig om de tenen te buigen. Schoenen met een hak van 0 tot 3 centimeter voelen het meest prettig aan. Ze zijn stabiel en leiden tot een comfortabel en veilig loopgevoel.

Allrounders zijn beter geschikt voor hogere hakken. De voet helt licht naar voren bij het strekken van het been. Dat maakt het goed mogelijk om zowel op platte schoenen als op hakken te lopen. Ga uit van ongeveer 3 tot 7 centimeter om het comfortabel te houden.

In 4 stappen de ideale hakhoogte bepalen

Wil je de ideale hakhoogte bepalen waar je op kunt lopen? Welke hakhoogte comfortabel is hangt af van de vorm en de grootte van jouw voeten. Met de volgende 4 stappen kun je dat zelf bepalen:

 1. Ga in een comfortabele stoel zitten en trek je schoenen uit
  Kies een comfortabele stoel waar je goed in kunt zitten en trek je schoenen uit. Strek vervolgens je been recht naar voren. Laat de voet in de natuurlijke houding hangen, dus zonder kracht te zetten. Waarschijnlijk helt de voet een beetje naar voren.
 2. Trek in gedachten een verticale lijn
  Bedenk je hoe je een lijn kunt trekken vanaf het punt net onder de bal van de voet naar de grond. Houd die lijn even in gedachten.
 3. Trek nog een denkbeeldige lijn
  Trek daarna een tweede denkbeeldige lijn. Deze keer gaat het om de lijn vanaf het puntje van de grote teen naar de grond.
 4. Meet de afstand tussen de bal van de voet en de grote teen
  Meet vervolgens de afstand op de grond tussen de twee lijnen, dus die vanaf de bal van de voet en die vanaf de grote teen. De afstand tussen die twee punten komt overeen met de hoogte van de hak waar je nog comfortabel op kunt lopen. Dit hangt namelijk samen met jouw lichaams- en voetlengte.

Tip: vraag iemand anders om de afstand voor je op te meten. Zo zorg je ervoor dat je zelf goed kunt blijven zitten, terwijl de ander opmeet hoe hoog de hak bij jou mag zijn zonder dat het oncomfortabel wordt.

Het is uiteraard verstandig om vervolgens zelf te ervaren of je daar inderdaad comfortabel op kunt lopen. Sommigen vinden het prettig om op hakken te lopen, terwijl anderen daar veel meer moeite mee hebben. Het kan geen kwaad om goed te oefenen, en daar even de tijd voor te nemen. Oefening baart kunst en alle begin is lastig.

Welke hakhoogte is comfortabel?

Welke hakhoogte voor jou comfortabel is hangt dus sterk af ven de afmetingen van jouw voet. Houd er daarnaast rekening mee dat het per hak verschilt hoe makkelijk je daarop kunt lopen. Een relatief lage en brede hak loopt normaal gesproken het makkelijkst. Het wordt lastiger naarmate je de hak hoger en smaller kiest, omdat je dan minder stabiliteit zal ervaren.

In andere artikelen leggen we je uit hoe je de juiste hakken kiest om op te lopen en waar je op kunt letten als je de ideale kleur zoekt. Zo helpen we je de hakken te kiezen, daar goed op te lopen en die bovendien mooi te combineren met de rest van de outfit die je draagt.