Onderhoud: hoe moet je schoenen onderhouden?

Onderhoud: hoe moet je schoenen onderhouden?

Door Patrick

Je wilt je schoenen goed onderhouden: hoe doe je dat? Afhankelijk van het materiaal is het belangrijk om er (extra) voorzichtig mee om te gaan. En wil je de schoenen zo lang mogelijk mooi houden? Zorg er dan in ieder geval voor dat je die regelmatig schoonmaakt. Alleen op die manier voorkom je onnodige slijtage. Wij zochten voor je uit hoe je de verschillende soorten schoenen goed kunt onderhouden.

Schoenen slijten, daar valt helaas weinig aan te doen als je erop loopt. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat het belangrijk is om de schoenen goed te onderhouden. Een zool slijt en die kun je na verloop van tijd laten vervangen. Het bovenwerk van schoenen slijt normaal gesproken niet, als je dat goed onderhoudt. En als je dat goed schoonmaakt, omdat het daar in de meeste gevallen allemaal mee begint.

Waarom is onderhoud belangrijk?

Het onderhoud van je schoenen is heel belangrijk. Dat geldt net als bij een auto waar je graag zorgeloos in wilt blijven rijden. Bij een auto is er sprake van bewegende delen die hard slijten. Bij schoenen gaat het om de zool die slijt, en om de rest van de schoenen die je met aandacht zal moeten behandelen. Anders kan leer uitdrogen, kunnen laarzen slap worden en ontstaan er andere problemen.

In de meeste gevallen heb je er overigens niet veel voor nodig om de schoenen goed te onderhouden. En belangrijker nog, het hoeft je ook niet veel tijd te kosten. We zochten speciaal naar tips die je weinig tijd kosten of waar je niet veel voor nodig hebt. Zo houden we het voor iedereen leuk, en blijven jouw schoenen zo lang mogelijk mooi.

Top 5 tips voor onderhoud aan schoenen

We hebben gesproken met de meer dan 100 webwinkels voor schoenen waarmee we samenwerken. Zij weten van de verschillende schoenen, materialen en merken wat ervoor nodig is om die goed te onderhouden. Hun tips hebben we verzameld in vijf praktische adviezen, waarmee jij morgen al kunt beginnen.

1. Aantrekken met een schoenlepel

Schoenen krijgen veel te verduren als je ze aantrekt, vooral aan de achterkant. Dat deel van de schoenen vervormt snel, en dat is zonde. Het wordt extra lastig als je er niet zo makkelijk in kunt komen. Dat is vooral bij nette schoenen en veterschoenen het geval, net als bij loafers. Gelukkig kun je dat eenvoudig oplossen met een schoenlepel. Laat je voet er makkelijker in schuiven, terwijl je de schoen beschermt.

2. Opbergen met schoenspanners

Berg je schoenen op? Gebruik een schoenspanner als je het bovenwerk daarvan mooi wilt houden. Het is een onderdeel dat goed in de schoen past, in de voorzijde daarvan. Je doet dat om de vorm van de schoenen te behouden, als ze gemaakt zijn van materialen die niet sterk genoeg zijn om zelf overeind te blijven staan. De achterkant van de spanner doe je tegen de binnenkant van de hiel. Op die manier weet je zeker dat de spanner goed voorin de schoenen blijft zitten.

3. Laarzen in model houden

Draag je laarzen en wil je die mooi houden? Voorkom dan dat de bovenkant omvalt. Dat gebeurt vooral bij lange laarzen, omdat die vaak niet stevig genoeg zijn om te blijven staan. Dat is zonde, omdat er op die manier een knik in het materiaal kan komen. Bij leren laarzen kan dat zelfs leiden tot rafelen of tot het breken van het leer. Dit proces kun je niet meer omdraaien, dus het is de moeite waard om de schoenen al voor die tijd goed te onderhouden.

4. Leer behandelen

Wil je het leer behandelen van de schoenen? Gebruik bijvoorbeeld bijenwas. Het is een natuurlijk product, dat goed geschikt is om het leer te beschermen en te voeden. Zo voorkom je dat het na verloop van tijd uit zal drogen, bijvoorbeeld als je de schoenen een tijdje in de kast hebt staan. Of juist als je ze vaak draagt, waardoor ze met allerlei weersinvloeden te maken krijgen.

5. Droog vuil verwijderen

Ten slotte is het bij alle schoenen belangrijk om regelmatig het droge vuil te verwijderen. Dat borstel je er in een paar minuten vanaf. Het voorkomt dat het in de materialen kan trekken, vooral bij suède en velours is dat een gevaar.

Schoenen kopen en goed onderhouden

Wil je nieuwe schoenen kopen en die goed onderhouden? Gebruik de bovenstaande tips en lees ook hoe je de slijtage kunt beperken.