Schoenen desinfecteren doe je zo

Schoenen desinfecteren doe je zo

Door Patrick / 01-01-2023

Je wilt schoenen desinfecteren. Dat doe je om er vuil of viezigheid af te halen, of een verontreiniging. En gaat het om de reiniging van schoenen om te voorkomen dat er virussen of andere deeltjes kunnen worden overgedragen? Wat de reden ook is, het is belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Zo houd je de schoenen netjes en schoon, en voorkom je dat je deeltjes of stoffen meebrengt die je achter had willen laten.

Als we spreken over desinfecteren hebben we het in dit artikel over het grondig reinigen van je schoenen. Daarmee zorg je ervoor dat je geen last meer hebt van lelijke vlekken. En dat je ander vuil verwijdert, voordat het zich aan de stof kan hechten. Dat lukt bij sommige materialen beter dan bij andere. Kijk altijd goed naar het materiaal en eventueel naar de instructies bij de schoenen. Zo voorkom je dat je stoffen beschadigt. En wil je schoenen voor het eerst desinfecteren? Doe dat dan op een plek waar het niet zo opvalt, om het te testen.

Hoe kun je schoenen desinfecteren?

Als je zoekt naar het desinfecteren van schoenen in de gezondheidszorg gelden er andere richtlijnen. Het gaat om een grondige manier van schoonmaken, die bedoeld is om niets over te kunnen brengen. Daarbij is er weinig aandacht voor het behoud van de uitstraling van jouw schoenen. Daarom is het verstandig om de twee uit elkaar te houden als je zoekt naar tips.

Wij richten ons op een mooi paar schoenen dat je wilt desinfecteren om die zo lang mogelijk netjes te houden. En om ervoor te zorgen dat er geen sprake is van lelijke vlekken of andere verontreinigingen op het materiaal.

3 tips: desinfectie voor schoenen

We spraken met specialisten in schoenen en de merken in de meer dan 100 webwinkels voor schoenen waarmee we samenwerken. Op die manier kwamen we tot een goed beeld van de mogelijkheden om te voorkomen dat jouw schoenen steeds viezer worden. Door die van binnen en van buiten regelmatig te desinfecteren houd je ze zo lang mogelijk als nieuw.

1. De zolen desinfecteren

Het is in ieder geval belangrijk om de zolen van de schoenen goed te desinfecteren. Dat doe je ook op het moment dat je om gezondheidsredenen kiest voor desinfectie. Dit is een deel van de schoen waarmee je over straat loopt, en waarmee je dus overal in gaat staan. Het kan op die manier ook voorkomen dat er nare luchtjes aan de zool gaan zitten, zelfs als je het vuil er al af hebt gehaald. Bacteriën kunnen zich makkelijk hechten en verspreiden. Het is belangrijk om de zolen goed te desinfecteren als je die helemaal schoon wilt maken. Gebruik een beetje warm water met soda of azijn. Of kies voor koffie, omdat dit ook een neutraliserende werking heeft. Zo zorg je ervoor dat je de zolen desinfecteert, om af te komen van nare geurtjes.

2. Binnenkant van de schoenen reinigen

Vervolgens wil je de binnenkant van de schoenen desinfecteren als je die weer als nieuw wilt maken. Houd er wel rekening mee dat de binnenzool niet te nat mag worden. Het duurt lang totdat deze weer droog is. En je wilt voorkomen dat er vervormingen optreden, door het nat worden en weer opdrogen. Probeer daarom zo min mogelijk vocht te gebruiken, en in ieder geval geen water. Gebruik in plaats daarvan een droge doek die je dompelt in wat warm water met een beetje azijn of soda. Dep de binnenkant van de schoenen schoon om die te desinfecteren.

3. Buitenkant ontsmetten

De buitenkant van de schoenen kun je op meerdere manieren desinfecteren. Kijk goed naar de gebruikte materialen. Misschien kun je een vochtige doek gebruiken of de schoenen zelfs in de wasmachine doen. Bij meer kwetsbare stoffen en materialen is het belangrijk om hier voorzichtiger mee om te gaan. Kies in dat geval voor een doek waarmee je dept, zoals je ook de binnenkant behandelt tijdens het desinfecteren.

Schoenen kopen en steeds desinfecteren

Misschien heb je thuis een klassiek paar schoenen staan dat je graag wilt desinfecteren. Het is een uitstekende reden om die netjes te houden, zodat je er ook over een tijdje weer optimaal van kan genieten. Of omdat je ze binnenkort wilt dragen natuurlijk. In dat geval is het verstandig om de schoenen te desinfecteren en er daarna voor te zorgen dat je die goed beschermt. Zo krijgt nieuw vuil veel minder kans om zich eraan te hechten.