Schoenen in de wasmachine: wat kan er wel en wat niet?

Schoenen in de wasmachine: wat kan er wel en wat niet?

Door Patrick

Jouw schoenen in de wasmachine: kan dat? Wij leggen je uit wat er wel kan en wat er niet kan. Je kunt namelijk niet zomaar alle schoenen in de wasmachine wassen. Ze worden er namelijk wel schoon van, maar zouden ook kapot kunnen gaan.

Tip: ben je benieuwd hoe je schoenen moet poetsen, bijvoorbeeld in stof en in suède? Dat leggen we je online graag uit.

Of de wasmachine nu jouw laatste redmiddel vormt of gewoon makkelijker lijkt dan poetsen: wij leggen je uit wat je wel en wat je niet kunt doen. Een aantal materialen en soorten schoenen kan makkelijk beschadigen, dus is niet geschikt. Andersom zijn er sommige schoenen die je er wel in kunt doen.

Welke schoenen kunnen in de wasmachine?

Welke schoenen kunnen in de wasmachine? Als je het juiste wasprogramma, de juiste temperatuur en het juiste toerental voor centrifugeren kiest kun je schoenen van canvas wassen in de wasmachine. De schoenen zijn gemaakt van materialen waar ook kleding van gemaakt wordt.

Houd er rekening mee dat met name de zool van de schoenen kwetsbaar is. Gebruik bijvoorbeeld een waszak en doe voldoende schoenen en/of kleding in de machine. Daarmee voorkom je te sterke krachten op de schoenen en de zolen, door het heen en weer schudden. Was de schoenen pas in de wasmachine als het niet meer lukt om die op een andere manier schoon te krijgen.

Deze schoenen kunnen zeker niet in de wasmachine:

 • - Leren schoenen
  Het leer zou veel te nat worden. Dat droogt ontzettend lelijk op en creëert een laag op het leer die er uiteindelijk voor zorgt dat dit uitdroogt en uithardt.
 • - Suède schoenen
  Suède haartjes zijn niet geschikt voor te veel water. Het zou de structuur aantasten, waardoor jouw schoenen schoon zijn, maar niet meer lijken op waar je zo blij van werd.

Schoenen in de wasmachine: kies het juiste wasprogramma

Je wilt je schoenen wassen in de wasmachine: hoe pak je dat aan? Wij leggen het je uit, aan de hand van 5 praktische stappen en tips:

 • - Bereid je schoenen goed voor
 • - Kies de juiste temperatuur
 • - Start het juiste programma
 • - Pas op met te veel wasmiddel
 • - Niet te snel centrifugeren

1. Bereid je schoenen goed voor

Voordat je de schoenen in de wasmachine gooit is het belangrijk om ze goed voor te bereiden. Je kunt ze pas wassen in de machine als je daar de veters uit haalt. Verwijder ook andere losse onderdelen en doe ze daarna in een kussensloop. Daarmee voorkom je dat ze te veel krachten te verwerken krijgen, waardoor bijvoorbeeld de zool los kan laten.

2. Kies de juiste temperatuur

Stel de wasmachine in op bijvoorbeeld 30 graden. Je voorkomt daarmee dat de temperatuur te hoog is, waardoor de schoenen zouden kunnen krimpen. Een lage temperatuur is voldoende om het vuil los te weken en er daarmee voor te zorgen dat je schoenen er weer als nieuw uit komen.

Let op: schoenen bevatten geen waslabel, omdat het niet gebruikelijk is om ze in de wasmachine te wassen. Dat betekent dus niet dat je een temperatuur hoger dan 30 graden kunt kiezen om die te wassen.

3. Start het juiste programma

Kies op de wasmachine een programma voor de fijne was of eventueel een eco-programma als de machine dat heeft. In die gevallen zal de trommel zo worden gebruikt dat jouw schoenen een voorzichtige behandeling krijgen. Dat voorkomt te veel schokken en andere invloeden, die de zool kunnen beschadigen of tot andere problemen kunnen leiden. In plaats daarvan was je de schoenen voorzichtig en zorgvuldig, om die netjes schoon te krijgen.

4. Pas op met te veel wasmiddel

Het gaat er in de wasmachine om dat je schoenen weken in water, om op die manier het vuil los te krijgen. Daar heb je dus niet te veel wasmiddel voor nodig. Bovendien hoef je er helemaal geen wasverzachter bij te gebruiken. Dat doet meestal meer kwaad dan goed. Gebruik het wasmiddel (extra) zuinig. Je kunt de schoenen eventueel handmatig nog een beetje verder poetsen om die helemaal schoon te krijgen.

5. Niet te snel centrifugeren

Tijdens het centrifugeren veel te verduren. Kies een toerental dat niet te hoog is, zoals 800 toeren per minuut. Dat is snel genoeg om het ergste water en vocht af te voeren. Je voorkomt daarmee het zware draaien, waardoor je schoenen na het wassen makkelijk kapot zouden kunnen gaan.