Stoffen schoenen poetsen: hoe doe je dat?

Stoffen schoenen poetsen: hoe doe je dat?

Door Patrick

Je wilt stoffen schoenen poetsen: hoe doe je dat om ze netjes te houden? Stof is een kwetsbaar materiaal, vooral aan je voeten. Een stap in de modder is zo gemaakt. En staat er iemand per ongeluk op je tenen? Dan is dat met een beetje pech pijnlijk, en loop je het risico dat je schoenen er niet van opknappen. Vooral stoffen schoenen in wit, beige, grijs en andere lichte kleuren zijn heel kwetsbaar. Vroeg of laat zal je merken dat er vlekken ontstaan. Gelukkig kun je daar wat aan doen. Wij delen 5 handige tips om jouw schoenen te poetsen, als ze zijn afgewerkt met stof.

Tip: wil je suède schoenen of leren schoenen poetsen? Ook daardoor delen we de beste tips.

Houd ze netjes: vooraf behandelen

Voor de beste tip is het hopelijk nog niet te laat. Het is namelijk heel belangrijk om je schoenen vooraf goed te behandelen. Dat geldt in het bijzonder voor stoffen schoenen. Gebruik een nano-spray om een beschermende laag aan te brengen. Het is een laag van nano-deeltjes, die voorkomt dat vocht en vuil tot in de stof door kunnen dringen. Het vuil kan zich als het ware niet hechten, waardoor je dit er veel makkelijker afveegt. Dit maakt het een stuk makkelijker om je schoenen te poetsen als die van stof zijn.

Spray de schoenen vanaf ongeveer 20 centimeter gelijkmatig in. Vergeet de veters en de delen eronder niet. Tip: spray de schoenen buiten in, het liefst met een stel oude kranten eronder. Op die manier voorkomen je dat er een waterafstotende laag ontstaat op de ondergrond of andere materialen die je hebt staan.

Stoffen schoenen poetsen: 5 tips

Je wilt jouw stoffen schoenen poetsen: hoe doe je dat? Wij delen 5 tips om dat goed aan te pakken:

  • Warm water en wat afwasmiddel
  • Poetsen met een oude tandenborstel
  • Voorzichtig met een keukenrol
  • Pas op met water
  • Deppen in plaats van vegen

1. Warm water en wat afwasmiddel

Je hebt niet per sé allerlei speciale schoonmaakmiddelen nodig om jouw stoffen schoenen te poetsen. Want zou je oma om raad vragen? Dan is de kans groot dat ze een beetje warm water pak met wat afwasmiddel.

Het warme water zorgt ervoor dat je het vuil makkelijker los kunt weken. Dankzij een beetje afwasmiddel poets je het vuil eenvoudig weg, ook als het gaat om een licht paar stoffen schoenen. Ondertussen is het middel niet te krachtig, waarmee je voorkomt dat je bijvoorbeeld de kleuren aantast. In plaats daarvan maak je de schoenen weer netjes.

2. Poetsen met een oude tandenborstel

Heb je last van meer hardnekkige vlekken die je niet zomaar wegkrijgt? Je wilt dat voorzichtig poetsen met een borsteltje. Daar kun je het best een oude tandenborstel voor gebruiken. Daarmee weet je zeker dat je heel voorzichtig en gericht te werk kunt gaan. En dat de haren niet te hard zijn, waardoor je jouw stoffen schoenen daarmee niet beschadigt.

3. Voorzichtig met een keukenrol

Ondertussen pak je er een keukenrol bij om de schoenen verder schoon te krijgen. Het grote voordeel van keukenpapier is dat het een groot absorberend vermogen heeft. Dat betekent dat je het (warme) water dat je gebruikt goed op kunt laten nemen. Ook het vuil komt mee, om er daarmee voor te zorgen dat dit als het ware uit de stof trekt.

Tip: heb je een nano-spray gebruikt om je schoenen te beschermen? Dan kun je het er voorzichtig afvegen. Het vuil komt op de keukenrol terecht, om je schoenen weer helemaal netjes te maken.

4. Pas op met water

Pas aan de andere kant op met te veel water. Een beetje warm water is een goed idee. Gebruik dit om voorzichtig schoon te maken. Maak daarom niet de hele schoen nat. Een stoffen schoen in een flinke regenbui knapt daar ook niet van op. Gebruik het water zuinig, door de vlek een beetje vochtig te maken. Te veel water kan de stof als geheel aantasten.

5. Deppen in plaats van vegen

Ten slotte is het verstandig om jouw stoffen schoenen schoon te maken door daarop voorzichtig te deppen. Probeer het vuil op die manier op te laten nemen door bijvoorbeeld de keukenrol of een schone doek. Voorkom hiermee dat je het vuil per ongeluk uitsmeert over een groot deel van de schoenen. Ga voorzichtig te werk en dep pas wat harder als je merkt dat het nog niet lukt om de schoenen weer schoon te maken.

Let op: de meeste stoffen schoenen kunnen niet in de wasmachine.