Welke maat voetbalschoenen moet ik kopen?

Welke maat voetbalschoenen moet ik kopen?

Door Patrick

Welke maat voetbalschoenen moet je kopen om daar lekker op te voetballen? Dat kan best lastig zijn, zelfs als je weet welke maat je normaal draagt. Sportschoenen moeten voldoende comfortabel zitten én moeten natuurlijk de controle bieden op het veld. Wij delen een aantal handige tips, zodat jij de juiste keuze maakt.

Voetbalschoenen moeten niet te klein zijn, maar ze mogen ook niet te groot zijn natuurlijk. Hoe vind je een paar schoenen dat zowel comfortabel zit als dat voldoende controle en grip biedt? Het hangt een beetje van het merk en het type schoen af welke maat je precies nodig hebt. Daarom delen we een aantal tips die je kunt gebruiken om beter te kiezen.

Comfortabel en voldoende controle

Een paar voetbalschoenen moet vooral comfortabel zitten. Je speelt er (als het goed is) 2x 45 minuten op. Daarnaast train je er waarschijnlijk veel uren op, dus wil je geen last krijgen van pijntjes. De schoenen moeten goed passen en moeten je de vrijheid bieden om voldoende te bewegen.

Aan de andere kant zoek je voetbalschoenen die controle en grip bieden. Je moet wendbaar zijn, zowel in de aanval als in de verdediging. Dat betekent dat je de schoenen strak om je voeten strikt, om zeker te weten dat je daarin niet gaat wiebelen. Wij helpen je de beste keuze te maken voor de juiste maat.

Voetbalschoenen in de juiste maat: 5 handige tips

De juiste maat voetbalschoenen vind je met een aantal handige tips. Wij zetten ze voor je op een rij:

  • Probeer meerdere merken uit
  • Pas de schoenen aan het eind van de dag
  • Gebruik een maatchecker
  • Loop en hardloop
  • Koop ze een maat groter

Probeer meerdere merken uit

Probeer altijd meerdere merken voetbalschoenen uit. En houd er rekening mee dat het ene merk en het andere merk zomaar een maat kunnen verschillen. Sommige schoenen vallen kleiner, terwijl anderen juist ruimer zitten. En merk je dat bepaalde schoenen smaller zijn dan anderen? Ook dat kan invloed hebben op de maat waarin jij het comfort én de controle ervaart. Probeer minimaal 3 merken uit, om op die manier zelf de verschillen te ervaren.

Pas de schoenen aan het eind van de dag

Je kunt voetbalschoenen het best aan het eind van de dag passen. Je zal merken dat jouw voeten tijdens de dag een beetje opzwellen. Door de schoenen niet ’s morgens te passen voorkom je dat je een te kleine maat kiest, die later wat strakker zal zitten. In plaats daarvan ga je voor de grootste maat van jouw voeten, dus weet je zeker dat de schoenen je uiteindelijk goed passen. Bovendien is de kans groot dat je de trainingen ’s avonds hebt en de wedstrijden ’s middags speelt. Dan zijn je voeten vaak net iets groter dan ’s morgens.

Gebruik een maatchecker

Verschillende winkels hebben een maatchecker en die kun je ook online downloaden. Het is een handig hulpmiddel, om aan te geven welke maat je nodig hebt. Kijk goed naar waar je tenen zitten. Te ver voorin raken ze afgekneld, terwijl ze te ver teruggetrokken leiden tot schoenen waarin je kunt gaan schuiven. Het gebied er tussenin zorgt voor de juiste maat, waarin je zowel het comfort als de controle ervaart.

Loop en hardloop

Als je voetbalschoenen gaat passen is het een goed idee om daar even op heen en weer te lopen. Trek daarvoor altijd beide schoenen aan, om te ervaren hoe ze samen zitten. Probeer wat te lopen en ook even te hardlopen. Dat voelt een beetje vreemd, maar je merkt op die manier meteen of de schoenen inderdaad goed zitten. Voorkom dat je tijdens de eerste keer aanzetten merkt dat de schoenen eigenlijk toch te groot of te klein zijn.

Koop ze een maat groter

Sowieso is het een goed idee om jouw voetbalschoenen een maat groter te kopen. Ga ze passen met jouw voetbalsokken en scheenbeschermers aan. Je zal merken dat je voeten er een klein beetje groter van worden. Dat betekent dat je meestal een maat groter kunt gebruiken, dan wat je normaal gesproken gewend bent. Uiteraard verschilt dit weer een beetje per merk, dus probeer het vooral bij de diverse merken uit.

Deze maat voetbalschoenen moet je kopen

Met de bovenstaande tips vind je de ideale maat voetbalschoenen die je kunt kopen. Houd er verder rekening mee dat er schoenen zijn voor FG (Firm Ground, natuurgras) en voor AG (Artificial Ground, kunstgras). Bekijk en vergelijk de verschillende soorten schoenen, pas de merken en ervaar op die manier welke maat jou het beste past. Zo bestel je de schoenen waarop je lekker kunt voetballen, om zeker te weten dat het daaraan in ieder geval niet zal liggen.