Welke voetbalschoenen zijn geschikt voor kunstgras?

Welke voetbalschoenen zijn geschikt voor kunstgras?

Door Patrick

Welke voetbalschoenen koop je voor kunstgras? Iedereen die voetbalt kent het verschil: zelfs het beste kunstgras voelt anders aan dan echt gras, of natuurgras zo je wilt. Het is daarom verstandig om voetbalschoenen specifiek voor kunstgras te kopen, als je daar vaak op speelt. Wij zetten de beste keuzes voor je op een rij.

De diverse merken voor voetbalschoenen weten wat je zoekt naar schoenen voor natuurgras of voor kunstgras. Daarom houden ze er rekening mee bij de ontwikkeling én kun je aan de naam van de schoenen vaak al zien hoe je die kunt gebruiken. Achter de naam van de schoenen staat namelijk AG of FG. Of allebei natuurlijk. Dat verschil geeft aan of je de schoenen beter kunt dragen op natuurgras of op kunstgras.

Artificial Ground

Kunstgras laat zich in het Engels vertalen naar Artificial Ground. Het is verstandig om de voetbalschoenen die je gaat kopen daarop af te stemmen. Zo zorg je ervoor dat de schoenen je de grip en stabiliteit bieden die je nodig hebt. Houd er rekening mee dat de schoenen voor natuurgras over het algemeen harder zullen slijten als je die draagt op deze andere ondergrond.

Er bestaan allerlei soorten kunstgras. Toch lukt het nog steeds niet om de specifieke eigenschappen van natuurgras te bereiken. Dat hoeft ook niet, al vraagt het dus wel om een aanpassing van de schoenen. Let goed op de codes AG en FG bij de namen van schoenen, zodat je de juiste keuze maakt.

AG en FG voetbalschoenen

Je kunt de voetbalschoenen verdelen in twee categorieën:

  • AG voor kunstgras
    Als je speelt op een Artificial Ground heb je daar voetbalschoenen voor kunstgras voor nodig. Ze zijn zo ontworpen dat ze minder hard slijten. Dit zorgt ervoor dat je er langer plezier van hebt en dat je toch de stabiliteit en de grip ervaart die belangrijk is.
  • FG voor natuurgras
    Op natuurgras zullen voetbalschoenen standaard minder hard slijten. Je profiteert van fijne eigenschappen, waardoor je goed wendbaar en flexibel bent. Dat helpt je om creatief of aanvallend te voetballen, of het zorgt ervoor dat je nauwkeurig kunt verdedigen.

Daarnaast kun je schoenen kopen voor ‘Multiground’. In dat geval kun je er zowel op natuurgras als op kunstgras over het algemeen goed mee voetballen. Houd er rekening mee dat de schoenen het beste bieden van beide werelden, maar dat ze daardoor ook de beide soorten velden niet uitblinken. Je kiest de middenweg, waarmee je aan één paar schoenen voldoende hebt voor voetballen op zowel natuurgras als op kunstgras.

Lekker voetballen op kunstgras

Wil je lekker voetballen op kunstgras? Houd dan dus rekening met de schoenen die je koopt. De speciale zool onder de AG-schoenen zal minder hard slijten, dus is beter geschikt voor het kunstmatige materiaal. Je merkt daar tijdens het voetballen als het goed is niets van. Pas na een tijdje merk je het verschil, omdat de schoenen goed van kwaliteit blijven. Zowel de zool als de noppen zullen niet zo hard slijten. Dat betekent dat je er makkelijk 1 of 2 seizoenen op kunt voetballen, of zelfs langer.

Andersom bewaar je de FG-voetbalschoenen voor het natuurgras. Door de schoenen af te wisselen op basis van de ondergrond voorkom je sowieso dat die hard zullen slijten. In plaats daarvan kun je er lang mee doen, als je ze goed onderhoudt natuurlijk. Let vooral op bij leer, bijvoorbeeld om te voorkomen dat het uitdroogt op het moment dat je er een tijdje niet op speelt.

Deze voetbalschoenen zijn geschikt voor kunstgras

Zoals je naar voetbalschoenen geschikt voor kunstgras? Wij laten je graag zien welke schoenen het best geschikt zijn. Sowieso hebben we de beste voetbalschoenen voor je op een rij gezet. Kijk goed naar de namen van de schoenen, omdat AG of FG aangeeft hoe je daar gebruik van kunt maken. Met een paar voetbalschoenen speciaal voor kunstgras zorg jij ervoor dat je op die kunstmatige ondergrond zo goed mogelijk uit de voeten kunt en er zo lang mogelijk plezier van hebt.