Hardloopschoenen kopen? Hier moet je op letten!

Een perfect paar hardloopschoenen kopen kan best lastig zijn. Maar het is wel erg belangrijk om er de tijd voor te nemen. Met een verkeerd paar schoenen loop je een groot risico je knieën onnodig te belasten. Als je net begint met hardlopen weet je misschien niet goed waar je op moet letten bij het aanschaffen van hardloopschoenen. Daarom geven wij je een paar tips over wat je het beste wel en niet kunt doen bij aankoop van je eerste paar.

Hardloopschoenen kopen voor dummies:

1. Er zijn veel mensen die hardlopen op sneakers of gymschoenen. Het verschil is dat sneakers of gymschoenen een dunne zool hebben, waardoor ze tijdens het hardlopen geen schokken absorberen. Loop je dus toch hard op sneakers, dan komen alle klappen terecht op je knieën (wat uiteindelijk kan zorgen voor blessures). Wees dus slim en koop een degelijk paar met dikke zolen.

2. Afhankelijk van hoe je de schoenen gaat gebruiken, bepaal je of je bijvoorbeeld schoenen met een hoge schokabsorptie wilt aanschaffen. Want, ga je lopen op een harde ondergrond zoals asfalt of loop je graag op een zachte ondergrond in het bos? Ben je van plan om drie keer per week te hardlopen of maak je liever elke week een rondje? Denk hier goed over na voor je overgaat tot aankoop.

3. Laat je adviseren door een deskundige verkoper. Het aanbod is zo groot, dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Als je een ervaren hardloper bent, kan de verkoper je helpen inzicht te krijgen in je loopstijl. Ben je een beginner, vraag dan om advies en kom erachter of je bijvoorbeeld extra steunzolen nodig zult hebben.

4. Tijdens inspanningen zwellen je voeten op. Pas je schoenen daarom bij voorkeur’s avonds; aan het einde van de dag zijn je voeten namelijk iets opgezet doordat er meer vocht in zit. Vergeet daarnaast niet dat je hardloopschoenen áltijd met goede hardloopsokken moet passen. Deze zijn naadloos en sluiten perfect rond je voeten, wat voorkomt dat je last krijgt van blaren.

5. Staar je niet blind op je schoenmaat! De maten van normale schoenen zijn vaak anders dan die van hardloopschoenen. Pas meerdere maten en kies voor het paar dat het lekkerst zit.

6. Nu is het tijd voor een testrondje! Buiten loop je namelijk net wat natuurlijker dan binnen of op een loopband. Let daarbij ook goed op eventuele irritaties. Knellen je schoenen na tien minuten al? Is de zool niet stevig genoeg of ga je snel onderuit op een glad stukje, bijvoorbeeld?

7. Een gemiddelde hardloopschoen gaat zo’n 1500 kilometer mee. Ga dus niet pas nieuwe hardloopschoenen kopen als je oude paar versleten is. Als je geregeld loopt is het handig om meerdere paren te hebben voor een goede afwisseling. Op die manier gun je je schoenen wat rust, kunnen je voeten wennen aan nieuwe schoenen én jij genoeg tijd hebt om je oude running shoes te vervangen.

Ben jij een ervaren loper en toe aan een nieuw paar? Dan kun je mooi online je nieuwe hardloopschoenen kopen! Wij hebben alvast een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.