Dit zijn de verschillen tussen loafers en espadrilles

Dit zijn de verschillen tussen loafers en espadrilles

Door Patrick

Veel mannen halen ze vaak door elkaar: loafers en espadrilles. Dat is ook niet zo vreemd, omdat de schoenen in een aantal opzichten op elkaar lijken. Toch zijn ze ook heel verschillend, zoals je zal lezen in dit blog. We zetten de verschillen tussen loafers en espadrilles voor je op een rij. Zodat je nooit meer in de war hoeft te raken. En zodat je van allebei een paar kunt bestellen, voor mooie schoenen die je bij jou in de kast zet. 

Wat zijn loafers?

We beginnen met loafers, als populaire schoenen om bijvoorbeeld over de leukste boulevards te wandelen.

Het zijn schoenen waarvan de historie teruggaat tot in 1847. Wat dat betreft is het een klassieke schoen, iets dat je er bij veel modellen nog aan af kunt zien. De schoenen hebben een aantal typische eigenschappen:

   • Loafers zijn instappers, dus het zijn lage schoenen die de enkel bloot laten
   • De schoenen hebben geen veters, omdat het een slip-on shoe is
   • Echte loafers hebben een hak, ook al is die vaak maar klein (mocassins vormen de uitzondering)
   • De zool van de schoenen staan los van de rest van de schoen daarop (de bovenkant)

Uiteraard heb je de keuze uit een aantal verschillende soorten loafers. Je kunt denken aan de klassieke penny-loafer, met de iconische leren band die dwars over de wreef loopt. Die band kun je traditioneel gebruiken om een penny in te leggen, dus een muntje.

Andere varianten zijn bijvoorbeeld de kilt loafer vanuit de traditionele klederdracht en de tassel loafer. Die laatste lijkt op de kilt-loafer, vanwege de decoratieve kwast erop. Het is een wat minder formele variant van de loafer, die je dus ook meer casual kunt dragen.

De Gucci-loafer is een eigen categorie geworden. Het gaat om een strak en stijlvol ontwerp, vaak in leer. En loopt een gouden koperband over de wreef, die zorgt voor een opvallend design. 

Ten slotte kun je kiezen voor de driving loafer. Dat zijn instappers die bedoeld zijn om makkelijker in dure auto’s te rijden. De schoenen passen goed bij de rest van de outfit en zijn toch praktisch genoeg om veilig mee te rijden. Ze hebben vaak een strik die horizontaal op de wreef zit.

Wat zijn espadrilles?

Espadrilles zijn ook lage schoenen, maar verschillen toch van de loafers zoals we die net voor je hebben beschreven. In dit geval gaat het namelijk om een schoen met een touwzool. Die zorgt er rondom de schoenen voor dat alles netjes bij elkaar wordt gehouden. De zool is verstevigd met rubber, waardoor het touw niet te hard zal slijten. De espadrilles kunnen ook open zijn. Het model is vaak (zeer) zomers, in tegenstelling tot de loafers die een (veel) meer klassieke en geklede stijl laten zien. 

De verschillen tussen loafers en espadrilles

Wat dat betreft bestaan er grote verschillen tussen loafers en espadrilles. Dus ben je op zoek naar een net paar lage schoenen dat je kunt dragen tijdens officiële gelegenheden? Dan zijn de loafers goed geschikt. Als je juist zoekt naar schoenen voor op het strand en op andere zonnige dagen vormen de espadrilles een goede keuze.

Binnen de loafers valt er overigens wel veel te kiezen. Met name de Chunky loafers die nu een trend vormen zijn helemaal niet zo klassiek als veel van de andere modellen. In plaats daarvan kun je die ook heel casual dragen. En zijn ze goed geschikt om langere tijd op te lopen, dankzij de comfortabele materialen die er worden gebruikt. 

Loafers en espadrilles kopen

Denk je aan zowel loafers als aan espadrilles? Of wil je een van de beide varianten kopen als nieuw paar schoenen bij jou in de kast. Wij van schoenen.nl helpen je er graag mee op weg. Daarom werken we samen met meer dan 100 verschillende webwinkels. Zij hebben de collecties van de nieuwe merken, net als de tijdloze klassiekers die je op andere plekken vindt. Wat dat betreft valt er voldoende te ontdekken. En zet ze op een rij om de verschillen tussen loafers en espadrilles zelf eenvoudig op een rij te zetten.