Hoe maak je schoenen met een materialenmix schoon?

Hoe maak je schoenen met een materialenmix schoon?

Door Patrick / 09-02-2023

Combineren jouw favoriete schoenen meerdere materialen? Dat is geweldig mooi om te zien, maar vraagt ook wat meer onderhoud. Ieder materiaal heeft ander onderhoud nodig, zowel preventief als wanneer er vlekken ontstaan. Wij leggen je uit hoe je jouw schoenen met een materialenmix perfect kunt onderhouden.

Je beschermt jouw schoenen natuurlijk met een impregneerspray. Op die manier voorkom je dat vocht en vuil van buitenaf de kans krijgen om door te dringen in de materialen. In plaats daarvan bescherm je de schoenen, zodat die langer als nieuw en mooi blijven. Toch neemt dat niet weg dat je daarna ook wat onderhoud moet toepassen. En zijn de schoenen gemaakt van een materialenmix? Dan zal je alle materialen apart moeten beoordelen en behandelen.

In leer, suede, canvas en meer

Het beschermen van je schoenen is niet ingewikkeld. Er is een impregneerspray beschikbaar voor meerdere materialen. Vaak kun je met twee of drie soorten alle materialen beschermen. Kijk dus goed van welke materialen de schoenen gemaakt zijn. Bestel daarvoor vervolgens een beschermende spray, net als de spullen die je nodig hebt om de schoenen schoon te maken en te onderhouden.

Je kunt je schoenen op twee manieren schoonmaken. Doe dat in ieder geval alvast preventief. Dat betekent dat je de schoenen regelmatig schoonmaakt, ook als er geen vlekken op zitten. Reinig je schoenen bijvoorbeeld iedere keer nadat je ze gedragen hebt. Of doe dat een keer per week of een keer per maand, afhankelijk van hoeveel tijd je ervoor hebt. En ontstaan er vlekken of worden de schoenen nat? Maak ze dan reactief schoon. Reinig de vlek of droog ze voorzichtig, bijvoorbeeld met krantenproppen in de schoenen.

Ieder materiaal apart schoonmaken

Om schoenen met een materialenmix schoon te maken moet je wat meer moeite doen. Ieder materiaal vraagt om een andere aanpak. Wist je bijvoorbeeld dat je suède moet borstelen? En dat je canvas kunt reinigen? Bij leer is het juist belangrijk om dit te voeden. Wij leggen je uit hoe je de materialenmix goed schoonmaakt en onderhoudt, voor mooie schoenen die lang meegaan.

1. Borstel het suede

Het suede kun je schoonmaken en onderhouden met een speciale borstel. Het is een suede-borstel, die voorzichtig omgaat met het materiaal. Suède is heel kwetsbaar, dus daar wil je niet te veel aan zitten. Met de speciale borstel zorg je ervoor dat je de haartjes in de goede richting kamt, terwijl je het vuil verwijdert. Op die manier maak je de schoenen schoon. Gebruik een kleine borstel, waarmee je alleen de delen in suède kunt behandelen. Je voorkomt daarmee dat je per ongeluk de andere materialen aanraakt.

2. Reinig het canvas

Hebben de schoenen een stuk met canvas of mesh? Dat materiaal kun je over het algemeen goed reinigen. Begin met een borstel of een droge doek, om er vuil af te poetsen. Als je eerder een impregneerspray gebruikte is dat waarschijnlijk niet zo moeilijk. Merk je dat je het vuil er niet uit krijgt? Je kunt het proberen met een beetje water en een schone doek. Test dat eerst op een onopvallende plek. Je voorkomt daarmee dat je de vlek uitsmeert of dat het materiaal van je schoenen verkleurt.

3. Voed het leer

En zitten er leren delen op de schoenen met een materialenmix? Houd er rekening mee dat vocht geen goed idee is bij leer. Gebruik in plaats daarvan een droge doek om dit deel schoon te maken. Daarnaast is het belangrijk om het leer na verloop van tijd te voeden. Doe dat bijvoorbeeld als de schoenen een half jaar of een jaar oud zijn. Dan houd je het leer soepel, als mooi onderdeel van de materialenmix.

Zo maak je schoenen met een materialenmix schoon

Schoenen met een materialenmix maak je schoon door de afzonderlijke materialen goed schoon te maken. Dat geldt ook voor de impregneerspray die je gebruikt, omdat je vaak een paar verschillende bussen nodig hebt. Met meer aandacht voor de materialen van jouw schoenen houd je die langer mooi.

Bestel je nieuwe schoenen, bij de meer dan 100 webwinkels waarmee wij samenwerken? Kijk goed naar de materialen en maak die netjes schoon, met de verschillende middelen daarvoor. Op die manier houd je de schoenen als totaal in topconditie, om er zo lang mogelijk plezier van te hebben.