Stappenplan suède schoenen schoonmaken

Stappenplan suède schoenen schoonmaken

Door Patrick / 07-02-2023

Mooie suède schoenen: ze zijn prachtig om te zien. Totdat ze vies worden. Zit er een vlek op of zijn ze nat geworden? Dat is zonde, dus daar wil je natuurlijk wat aan doen. Toch is het niet zo makkelijk om suède schoon te maken. Voordat je het weet richt je meer schade aan dan er op zat. Daarom leggen we je uit hoe je het best te werk kunt gaan.

Schoenen in suede, leer en bijvoorbeeld canvas verdienen een speciale behandeling. Als je rekening houdt met het gebruikte materiaal wordt het makkelijker om ze goed schoon te maken. Gebruik een speciale borstel, pas op met te veel vocht of water en gebruik altijd een schone doek. Daarnaast is het meestal geen goed idee om de schoenen in de wasmachine te doen. Het is beter om de schoenen met de hand schoon te maken.

Wat is suede?

Om suede goed schoon te maken is het in eerste instantie belangrijk om goed te weten wat dat is. Het is een kwetsbaar materiaal, dat wordt gebruikt voor zowel schoenen als andere kleding. Het gaat om de ‘achterkant’ van het leer dat je misschien wel kent, voor tassen en voor schoenen. De binnenkant kennen we als suède, en heeft een licht harige structuur. Dat zorgt voor de mooie uitstraling én maakt het kwetsbaar voor vocht en vuil.

Goed suède heeft een lange levensduur en blijft lang mooi. Juist daarom is het de moeite waard om het goed schoon te maken als het per ongeluk vochtig, nat of vies is geworden. Wij leggen je in dit artikel uit hoe je dat doet.

Suede schoonmaken: zo werkt het

Als je suede wilt schoonmaken is het belangrijk om daarvoor een speciale borstel te gebruiken. Die is speciaal bedoeld voor de korte haartjes, om die niet te beschadigen en wel schoon te kunnen maken. Zo maak je suède schoenen schoon én heb je de kans om het materiaal te herstellen.

1. Met een suedeborstel

Om suede schoenen schoon te maken kun je een suedeborstel en een complete schoonmaakset bestellen. Dat is handig, omdat de materialen speciaal bedoeld zijn om schoenen in suède schoon te maken. De borstel heeft aan één kant een stalen borsteltje, en aan de andere kant een borstel in rubber. Op die manier kun je het suède goed schoonmaken en netjes behandelen, zonder dat je het materiaal beschadigt. Ga met de borstel met de metalen haartjes in één richting over de schoenen. Je zal merken dat ze er al meteen netjes van worden. En merk je dat er sprake is van slijtplekken? Dan helpt het om wat steviger of ruwer te borstelen. Je zorgt er daarmee voor dat de haartjes loskomen en weer rechtop gaan staan. Zo krijgen de schoenen weer de uitstraling die ze hadden toen je ze nieuw kocht.

2. Suede herstellen

Vraagt het suède om een meer stevige aanpak, dus wil je dat herstellen? Gebruik de zachte kant van de borstel om het materiaal op te ruwen en de harde kant om suède te reinigen. Er zijn speciale borstels en andere sets beschikbaar om het suède goed te reinigen. Doe dat altijd voorzichtig, vooral bij slijtplekken. Zet vervolgens steeds een beetje meer druk, totdat je de haartjes weer te zien krijgt. Op die manier herstel je suède, waardoor het er weer als nieuw uit komt te zien.

3. Watervlekken verwijderen

Zitten er vlekken van water op het suede of heb je last van kringen? Dat is heel vervelend, maar je kunt het waarschijnlijk oplossen. Gebruik de suedeborstel met metalen haartjes, door daar een beetje water op te doen. Breng dit aan over de hele schoen en wrijf het lichtjes in. Dep het overtollige water er vervolgens met een droge doek af. Het gelijk aanbrengen van het water zorgt ervoor dat de kringen of vlekken verwijderen.

Gebruik het stappenplan suède schoenen schoonmaken

Gebruik ons stappenplan om suède schoenen schoon te maken, of modellen met een materialenmix. Als je de schoenen netjes reinigt houd je die zo lang mogelijk als nieuw.

En bestel je nieuwe schoenen in suède? Wij werken samen met meer dan 100 webwinkels. Gebruik de bovenstaande tips om de schoenen lekker lang netjes te houden.