Waarom is impregneerspray belangrijk voor je schoenen?

Waarom is impregneerspray belangrijk voor je schoenen?

Door Patrick / 11-02-2023

Een nieuw paar schoenen kan niet zonder impregneerspray. Het is de beste bescherming voor jouw schoenen, waarmee je die veel langer mooi houdt. Het voorkomt overmatige slijtage en helpt bijvoorbeeld om vlekken makkelijker weg te poetsen. Wij leggen je uit hoe de spray werkt en hoe je jouw schoenen mooi houdt.

Heb je laarzen van suède, schoenen van leer of een paar in andere materialen? In al die gevallen kun je gebruik maken van een impregneerspray. Zo zorg je ervoor dat je het vuil van buitenaf weert. Je wilt niet dat er lelijke vlekken op de schoenen komen, die je er niet zomaar meer uit krijgt. En je wilt natuurlijk niet dat de materialen uitdrogen of slijten, waardoor de schoenen er snel minder goed uit komen te zien. Wij delen handige tips voor het gebruik van een impregneerspray, om jouw schoenen mooi te houden.

Hoe werkt impregneren?

Impregneren werkt op een bijzondere manier. Veel mensen denken dat het de schoenen afsluit, met een beschermende laag. Dat klopt bijna, maar niet helemaal. Net als op de muur of een gevel breng je inderdaad een beschermende laag aan. Die laag sluit de schoenen alleen niet af. In plaats daarvan weert het vocht en vuil van buitenaf. En behouden de schoenen de mogelijkheid om te blijven ademen.

Je kunt het impregneren vergelijken met een afdakje. Dat zorgt ervoor dat je er droog onder kunt staan, terwijl je wel gewoon naar buiten blijft kijken en kunt blijven ademen. Op die manier sluit het de schoenen dus niet af, maar beschermt het wel tegen vocht en vuil. Dat is belangrijk, omdat dit de redenen zijn dat je schoenen er uiteindelijk snel minder mooi uit gaan zien. Met een impregneerspray breng je het middel makkelijk en gelijkmatig aan, zodat de schoenen zo lang mogelijk als nieuw blijven.

Schoenenspray om te impregneren

Met een schoenenspray kun je eenvoudig impregneren. De spray breng je aan op de schoenen, nadat je die hebt ontvangen. Als je nieuwe schoenen bestelt zorg je er met de spray eenvoudig voor dat ze zo lang mogelijk mooi blijven.

1. Spray de schoenen goed in

Gebruik voldoende van de impregneerspray om de schoenen te behandelen. Zorg dat je een nieuwe spuitbus beschikbaar hebt of gebruik een spray die je nog niet vaak eerder gebruikte. Het is belangrijk om de schoenen vanaf alle kanten in te sprayen. Doe dat inclusief de veters, de lip onder de veters en ook de onderkant van de schoenen. Zorg ervoor dat je de voorkant, de achterkant en de zijkanten meeneemt. Neem daar even de tijd voor, om zorgvuldig te werk te gaan. Daarmee voorkom je dat je plekken over het hoofd ziet, waardoor vocht en vuil alsnog een kans zouden krijgen.

2. Kies de juiste spray voor het materiaal

Schoenen in leer hebben een andere behandeling nodig dan in suède of canvas. Zorg ervoor dat je een impregneerspray kiest die past bij het materiaal van de schoenen. Met twee of drie verschillende producten kun je de meeste schoenen goed behandelen. Je hebt niet voor ieder paar een aparte bus nodig. Wel is het verstandig om rekening te houden met de verschillende materialen. Met name glad leer en suède vragen om andere sprays.

3. Regelmatig herhalen

De eerste keer sprayen is een goed begin, maar niet voldoende om de schoenen blijvend te beschermen. Gebruik de impregneerspray iedere paar maanden of zelfs om de paar weken, afhankelijk van hoe vaak je de schoenen draagt. Houd er rekening mee dat de beschermende laag steeds een beetje slijt, iedere keer dat je de schoenen draagt en daarmee naar buiten gaat. Door de spray steeds opnieuw aan te brengen zorg je ervoor dat de schoenen langer mooi blijven.

Daarom is impregneerspray belangrijk voor je schoenen

Het onderhoud van jouw schoenen draagt bij aan de levensduur daarvan. Bescherm ze met een impregneerspray als je de schoenen hebt gekocht. En verhelp piepen of kraken als de schoenen bijvoorbeeld nat zijn geweest. Dan zorg je ervoor dat je veel langer plezier hebt van jouw favoriete schoenen.

Bestel je nieuwe schoenen en wil je die goed behandelen? Bestel er ook een impregneerspray bij. Wij werken samen met meer dan 100 webwinkels. Daar vind je de mooiste schoenen én de beste spray om die te beschermen.