Sneakers en sportschoenen, wat zijn de verschillen?

Sneakers en sportschoenen, wat zijn de verschillen?

Door Patrick

Je twijfelt tussen sneakers en sportschoenen: wat zijn de verschillen? En kun je de schoenen niet zowel dragen tijdens het sporten als voor casual gelegenheden? Het is er aan de buitenkant soms niet aan af te zien. Velen dragen namelijk een paar sneaker trainers tijdens casual momenten, terwijl ze sporten op canvas sneakers die daar niet voor bedoeld lijken. Hoe zit het precies als je het goed wilt doen? Wij zochten het voor je uit.

Er bestaan namelijk wel degelijk verschillen tussen sneakers en sportschoenen. Het is belangrijk om de twee goed uit elkaar te houden. Zo voorkom je dat de verschillende stijlen door elkaar heen gaan lopen. En belangrijker nog, je voorkomt dat je sport op een schoen die eigenlijk bedoeld is om lekker comfortabel door de stad te lopen. Andersom kan dat niet zoveel kwaad, maar tijdens het sporten moeten schoenen ook voldoende functioneel zijn. 

Sportieve schoenen

Een paar sportieve schoenen is wat anders dan schoenen waar je op kunt sporten. Dat heeft te maken met de manier waarop de sneakers of de andere schoenen zijn opgebouwd. Het is tijdens het sporten bijvoorbeeld belangrijk dat ze voldoende demping, grip of stabiliteit bieden. Dit is in een casual schoen veel minder belangrijk.

Let daarom niet alleen op de looks, maar duik ook even in de materialen en de meer functionele eigenschappen van de schoenen. Op die maner ontdek je of het gaat om sportschoenen of om sneakers. De sportschoenen én de sneakers kunnen eruit zien als een sportieve schoen. Alleen de sportschoenen bieden je de ondersteuning en de extra’s die je nodig hebt om er goed op te kunnen sporten. Een sneaker doet dat in principe niet, omdat de schoenen daar niet voor bedoeld zijn. 

Om te sporten of meer casual

Dus denk je aan een nieuw paar schoenen? Bedenk je of je zoekt naar sneakers met felle kleuren voor een geweldige look, of dat je er daadwerkelijk op wilt gaan sporten. Door daar rekening mee te houden voorkom je dat je de verkeerde schoenen koopt en straks last krijgt van pijntjes. 

Sportschoenen met geweldige looks

Er zijn bijvoorbeeld sportschoenen beschikbaar die geweldige looks hebben. Ze zien er aan de buitenkant eigenlijk uit als sneakers. Toch zijn het dat niet, omdat de schoenen een aantal fijne functionele eigenschappen bevatten.

De schoenen zijn bijvoorbeeld extra stevig voor meer stabiliteit. Of ze bieden meer grip en zorgen voor een goede demping. Dat laatste is vooral belangrijk als je veel springt of hardloopt tijdens het sporten, waarmee je voorkomt dat de onderkant van je voeten te veel te verduren krijgt.

Houd er verder rekening mee dat sportschoenen over het algemeen wat stijver zijn. Op die manier zorgen ze ervoor dat jouw voeten de juiste ondersteuning en begeleiding krijgen, bij de verschillende bewegingen die je wilt maken. Je hebt de vrijheid om te gaan waar je wilt, maar niet zonder de juiste ondersteuning om blessures te voorkomen.

Sneakers met een sportieve uitstraling

Sneakers hebben aan de andere kant vaak een zachte zool. Die zijn namelijk bedoeld om lekker comfortabel op te lopen, zowel casual als meer zakelijk. Dat betekent dat de schoenen comfort moeten bieden, en dus heel anders in elkaar zitten dan de schoenen om daadwerkelijk op te gaan sporten. Dat neemt aan de andere kant natuurlijk niet weg dat een paar sneakers er wel uit kan zien als een paar sportschoenen. Je kiest dan wél voor de sportieve looks, al heb je niet het stijve en de ondersteuning. Die heb je namelijk helemaal niet nodig als je er gewoon thuis op wilt lopen of een keer een dagje mee uit gaat. Pas als je er daadwerkelijk op gaat sporten zoek je naar sportschoenen die de functionele eigenschappen bieden die dan belangrijk zijn.

Sneakers en sportschoenen kopen

Dus wil je een paar sneakers kopen of ben je op zoek naar sportschoenen? Houd er rekening mee dat ze heel anders in elkaar zitten. Wij werken samen met meer dan 100 webwinkels. Dat betekent dat je online zowel de sportieve sneakers als de daadwerkelijke schoenen om op te sporten vindt. Bekijk en vergelijk ze, door de verschillende merken en modellen op een rij te zetten. Zo helpen we je graag een goede keuze te maken. Vervolgens kun je de sportschoenen én de (sportieve) sneakers natuurlijk eenvoudig online bestellen.