Stappenplan leren schoenen schoonmaken

Stappenplan leren schoenen schoonmaken

Door Patrick

Je wilt leren schoenen schoonmaken: hoe doe je dat? Wij delen het stappenplan dat je daarvoor kunt gebruiken. Het is belangrijk om leer goed schoon te maken en daarna netjes te behandelen. Zo houd je het leer in goede conditie, en blijft het lekker soepel.

Er bestaan meerdere soorten leer, dus zorg ervoor dat je het schoonmaken daarop afstemt. Gaat het om gladleer of ander leer? Om kalfsleer of om slangenleer? In de basis is leer steeds hetzelfde. De afwerking daarvan vraagt om een voorzichtige aanpak. Probeer de onderstaande stappen altijd uit op een plek die niet zo opvalt. Test of het geen vreemde effecten geeft, om zeker te weten dat je dit op de rest van de schoenen kunt toepassen.

Wat is leer?

Om leer goed schoon te maken moet je allereerst weten wat dit materiaal premies is. Leer is eigenlijk de huid van een koe of een ander dier. Het materiaal wordt helemaal schoongemaakt en behandeld, om dat de mooie uitstraling te geven die jij wenst. Dat kan in allerlei tinten bruin, in zwart en grijs en natuurlijk in nog andere kleuren. Het ‘looien’ van het leer zorgt voor de goede kwaliteit daarvan, voor de luxe uitstraling en voor de mogelijkheid om dit in schoenen te verwerken.

Tip: wil je kunstleer schoonmaken? Houd er rekening mee dat dit eigenlijk geen leer is. Ook dat materiaal kun je reinigen met ons stappenplan. Het grote verschil is dat je kunstleer natuurlijk niet hoeft te voeden. Het materiaal is kunstmatig, dus behoudt van zichzelf de kwaliteit. Helaas krijgt het meestal niet de unieke uitstraling van leer. In plaats daarvan staat het materiaal ‘stil’, dus blijven leren schoenen met kunstleer er steeds hetzelfde uitzien.

Zo maak je leren schoenen schoon

Als je leren schoenen hebt wil je die zo goed mogelijk schoonmaken en onderhouden. Dat doe je met ons stappenplan. Daarmee leggen we je uit hoe je de schoenen goed reinigt, vanaf de naden tot en met de grote delen. Vervolgens reinig je de schoenen en zorg je ervoor dat je die weer behandelt om er lang gebruik van te maken.

1. Borstel de naden

Begin altijd met het borstelen van de naden van de leren schoenen. Voordat je hiermee kunt starten verwijder je de veters en eventuele gespen. Alleen op die manier heb je voldoende ruimte om de schoenen goed schoon te gaan maken. De veters kun je in de wasmachine doen, terwijl jij de rest van de schoenen schoonmaakt met ons stappenplan. Gebruik een zachte borstel om droog vuil uit de naden te borstelen. Zoek ook naar modder of zoutresten, om dat te verwijderen. Met name tussen de naden kan er makkelijk vuil achterblijven.

2. Gebruik een vochtige doek en wat zeep

Het leer zelf kun je schoonmaken met een vochtige doek en een beetje zeep. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, maar gewoon wat handzeep of allesreiniger. Probeer dat eerst uit op een onopvallende plek, om zeker te weten dat het geen onverwachte reactie met het leer geeft. Reinig de schoenen door daar met een schone doek met wat warm water overheen te wrijven. Je kunt eventueel leerreiniger gebruiken om zeker te weten dat dit goed geschikt is voor de schoenen die je wilt schoonmaken. Als je het leer goed reinigt wordt het straks makkelijker om daar schoensmeer op aan te brengen.

3. Schoensmeer op het leer

Om het leer opnieuw te voeden gebruik je schoensmeer. Je zorgt er daarmee voor dat je de kleur kunt herstellen. Kijk goed naar de kleur van het leer en kies smeer dat daar zo goed mogelijk mee overeen komt. Bewerk eventuele krasjes en andere beschadigingen. Door schoensmeer aan te brengen op de schoenen zorg je ervoor dat die er weer als nieuw uit komen te zien.

Gebruik het stappenplan leren schoenen schoonmaken

Hoe je leren schoenen schoonmaakt en hoe je suède reinigt leggen we je graag uit met onze stappenplannen. Ontdek op die manier hoe je aan de slag gaat, welke materialen je gebruikt en hoe je de schoenen dus langer mooi houdt.

Bestel je nieuwe leren schoenen bij de meer dan 100 webwinkels waarmee we samenwerken? Gebruik het bovenstaande stappenplan om ze daarna goed schoon te maken en zo lang mogelijk als nieuw te houden.