Help! Mijn schoenen piepen en kraken

Help! Mijn schoenen piepen en kraken

Door Patrick

Stel dat je schoenen piepen en kraken: wat doe je daartegen? Het kan komen door allerlei oorzaken. Zorg er daarom voor dat je weet waar het vandaan komt. Of vraag het vrienden en kennissen. Misschien hebben zij er eerder mee te maken gehad, dus kunnen ze je helpen.

Als schoenen piepen en kraken kan dat komen door ouderdom. Het kan ook komen door een productiefout. Dus gaat het om nieuwe schoenen, die al vreemde geluiden maken? Als delen elkaar raken zal je dat horen. In andere gevallen ontstaat er (transpiratie)vocht in de schoenen. Dat kan ertoe leiden dat onderdelen elkaar raken. Afhankelijk van wat er aan de hand is zijn er verschillende oplossingen beschikbaar.

Natgeregende schoenen kunnen piepen en kraken

Heb je door de regen moeten lopen? Sommige materialen kunnen daarvan gaan piepen en kraken. Dit gebeurt vooral als je de natte schoenen te snel hebt gedroogd. Het is belangrijk om ze niet te drogen bij de verwarming. Dat lijkt heel handig, maar het kan leiden tot vervormingen van de materialen. Dat leidt vervolgens tot piepen en kraken.

Regenen jouw schoenen nat? Houd er rekening mee dat je die even een paar dagen niet kunt gebruiken. Voorkom dat de materialen vervormen en dat de schoenen uitdrogen (of verkleuren). Er ontstaan op die manier allerlei geluiden, zoals piepen en kraken. Droog ze in plaats daarvan met een paar proppen kranten. Dat duurt langer, maar het voorkomt dat de schoenen straks geluiden maken waardoor je ze alsnog niet meer aan kunt.

Piepen en kraken: wat is er aan de hand?

Als je schoenen piepen en kraken leggen we je graag uit wat er aan de hand is. We werken drie voorbeelden uit, aan de hand waarvan je de oplossing vindt om de geluiden op te sporen en op te lossen.

1. Vocht en wrijving: gebruik talkpoeder of maïzena

Schoenen kunnen op allerlei manieren vochtig worden. Gaat het niet om regen, maar bijvoorbeeld om sportschoenen waarin je transpireert? Zelfs een klein beetje zweet kan leiden tot de vervorming van materialen. Of kan leiden tot het slijten van bepaalde delen, waardoor andere materialen tegen elkaar aan komen te zitten. Gebruik een beetje talkpoeder of maïzena in de schoenen. Soms helpt dat om niet te veel te transpireren. Het piepen of kraken wordt er dan in ieder geval niet erger van.

2. Vastzetten van een losse hak

Draag je schoenen met een hak? Als die geluid binnen te maken is de kans groot dat er iets met de hak aan de hand is. Een hak is een los onderdeel aan de rest van de schoen. Die wordt normaal gesproken goed vastgezet, zodat er niet zomaar iets mee gebeurt. Beginnen de schoenen wel te piepen of te kraken? Ontdek dan of de hak misschien los is gaan zitten. Vaak kun je die zelf gewoon lijmen, om dit te voorkomen. In andere gevallen moet er een schoenmaker naar kijken. Toch is een beetje hulp van de schoenmaker waarschijnlijk nog goedkoper dan een nieuw paar schoenen. En je voorkomt daarmee dat je jouw favoriete schoenen weg moet doen.

3. Schoenzool vervangen bij oude schoenen

Ten slotte kun je de schoenzool vervangen van oude schoenen. Ook die kan loslaten of slijten, tegen andere materialen. Het is dan een goed idee om de zool te vervangen en daarmee het piepen en kraken te stoppen. Ook kan het zijn dat andere materialen zoals suède of leer zijn gaan slijten. Als ze te hard worden helpt het om die weer soepel te maken, net als de schoenzool onder de schoenen.

Opgelost! Zo piepen en kraken schoenen niet

Goed onderhoud van jouw schoenen helpt ze zo lang mogelijk mooi te houden. Het voorkomt piepen en kraken en je verwijdert bijvoorbeeld vieze luchtjes. Neem af en toe dus even de tijd om je schoenen te onderhouden. Dan heb jij er vervolgens zo lang mogelijk plezier van.

Zijn de schoenen helaas niet meer te redden? Als het piepen en kraken blijft kun je altijd een nieuw paar schoenen bestellen. Wij werken samen met meer dan 100 webwinkels. Dat betekent dat je daar altijd mooie nieuwe schoenen vindt, in iedere prijscategorie en in ieder materiaal dat je mooi vindt.