Wielrenschoenen kopen: waar moet je op letten

Wielrenschoenen kopen: waar moet je op letten

Door Patrick

Je gaat nieuwe wielrenschoenen kopen: misschien doe je dat wel voor het eerst. Er is ontzettend veel aanbod, maar waar moet je precies op letten? Dat kan best lastig zijn, daarom helpen we je daarmee op weg. We delen een aantal handige tips, waarmee je gericht naar de juiste schoenen op zoek gaat. Zo weet je zeker dat je extra veel plezier beleeft aan het wielrennen. Of aan het spinnen, omdat onze tips ook daarvoor geschikt zijn.

Sowieso is het een goed idee om de verschillende soorten sportschoenen alvast eens op een rij te zetten. Met het juiste type schoen voor de sport die je gaat beoefenen zal je merken dat het een stuk soepeler gaat.

Voor wielrennen en spinning

De wielrenschoenen waarvoor we tips delen zijn ook geschikt voor spinning. Dus twijfel je tussen de beide sporten? Of doe je het misschien allebei? Houd dan in gedachten als je de verschillende tips doorneemt. Je zorgt er in de beide gevallen voor dat je schoenen kiest om fijn op te sporten.

En ben je niet van plan om meteen de Tour de France te gaan fietsen, maar wil je wel lekker bewegen? Onze tips zijn geschikt voor iedereen, daarvoor hoef je echt geen professional te zijn.

5 tips om op te letten

We delen 5 tips om op te letten. Daarmee maak je eenvoudig een selectie uit het beschikbare aanbod, om te voorkomen dat dit je overrompelt. Let in ieder geval op deze eigenschappen:

  • Breedte van de schoenen
  • Stijfheid en vorm van de zool
  • Sluitsysteem
  • De manier van sluiten
  • De speling van het plaatje

Breedte van de schoenen

Het is belangrijk om de schoenen niet te breed te kiezen. En vooral ook niet te smal. Je bent misschien gewend om op de lengte van schoenen te letten. In dit geval kijk je ook goed naar de breedte. Met name te smalle schoenen kunnen heel pijnlijk zijn. Maar zijn de schoenen eigenlijk te breed? Dan zal je merken dat je eruit gaat lopen of gaat schuiven. Dat is minstens zo vervelend, omdat je niet goed kracht kunt zetten en jij je niveau dus niet zal halen.

Stijfheid en vorm van de zool

En wil je nieuwe wielrenschoenen kopen? Let dan ook op de stijfheid en de vorm van de zool. Met name als je meer ervaring hebt is het een goed idee om een meer stijve zool te kopen. Daarmee kun je meer kracht zetten, maar het geeft ook minder mee. Als je af en toe gaat wielrennen of als je nog niet zoveel ervaring hebt is een minder stijve zool vaak een betere keuze.

Sluitsysteem

Het sluitsysteem van de schoenen voor het wielrennen kan één of meerdere punten bevatten. Met één punt is dat wel zo makkelijk ontgrendelen, dus dat is vaak de beste keuze als je het jezelf niet te moeilijk wilt maken.

De manier van sluiten

De manier van sluiten bepaalt hoeveel comfort je daarmee ervaart. Dus kan dat traploos of gaat het met klikjes en stapjes? In dat laatste geval maak je een goedkopere keuze, maar zal je merken dat het wat meer moeite kost om alles precies goed af te stellen.

De speling van het plaatje

Ten slotte wil je bij het kopen van wielrenschoenen goed letten op ed speling van het plaatje. Dit is hoeveel graden de hak kan bewegen, voordat je eruit ‘klikt’. Met minder speling heb je minder krachtverlies, maar kan het even wennen zijn. Bovendien zal je meer last krijgen van je knieën.

Tip: en ben je op zoek naar meer adviezen? Lees bijvoorbeeld hoe je de beste waterschoenen koopt.

Wielrenschoenen kopen

Wil je nieuwe wielrenschoenen kopen? Wij verzamelen het online aanbod, om jou precies te laten zien wat er allemaal beschikbaar is. Zo maak je sowieso een goede keuze, bijvoorbeeld vanuit de nieuwe collecties van de verschillende merken.