Witte schoenen wit houden: zo doe je dat!

Witte schoenen wit houden: zo doe je dat!

Door Britte

Witte schoenen wit houden een onmogelijke opgave? Niet met deze trucjes. Gelukkig maar, want waren witte schoenen vroeger voorbehouden aan de zomer; tegenwoordig mogen ze het hele jaar rond. Sterker nog: witte schoenen zijn enórm winter 2020! Of het nu Nikes zijn, Adidas, All Stars of Dr. Martens. Vooral in een compleet witte outfit zijn ze heel ‘nu’, of in de mix met zwart, zwart en nog eens zwart. Beter voorkomen dan genezen

Hoewel je ze never zo stralend houdt als dat ze uit de doos komen zijn er wel dingen die je kunt doen om de schade te beperken. Allereerst - nog voordat je zo ook maar één keer aantrekt - vlieg je naar de winkel voor een water- en vuilafstotende spray. Spuit ze ermee in en herhaal dit eens in de zoveel weken.

Oeps! Te laat…

Komt er toch een vlekje op, poets het er dan direct vanaf, zodat het niet in de schoen trekt. Let er bij canvas en suède op dat je niet te hard boent; dat kan ervoor zorgen dat de vlek júist intrekt. En hoewel vaak wordt gezegd dat veel schoenen gewoon in de wasmachine kunnen: eh, nee. Helaas. Het gedraai en getril van zo’n apparaat is veel te heftig voor je baby's. Ze kunnen verkleuren of wel degelijk schade oplopen. En ken je het horrorfenomeen van witte rubberen zolen die geel worden? Dat is dus exact wat de wasmachine aanricht...

Wit leer

Alsof je nog meer redenen nodig had om altijd een potje Vaseline in huis te hebben: je poetst er ook je schoenen mee schoon! Smeer een laagje op je schoen met een zacht doekje, wrijf het in met een ronddraaiende beweging, laat de schoenen een paar uurtjes in de Vaseline staan en veeg het er vervolgens met een schoon doekje af. Of pak de vlekken aan tijdens je avond- of ochtendritueel: nadat je je tanden hebt gepoetst kwak je nog wat (witte) tandpasta op je - of misschien beter een andere - borstel en poets je zachtjes de vlekken weg. Wil je het voorzichtiger aanpakken, dan kun je ook een doekje gebruiken.

Witte All Stars (of gelijksoortige gympies)

Stap 1: sla je sneakers een paar keer hard met de zolen tegen elkaar aan om ze uit te kloppen en los stof er alvast af te krijgen.

Stap 2: maak een badje met koud (!) water. Warm water kan ervoor zorgen dat vlekken uitlopen of dieper in het canvas trekken, en dat moeten we natuurlijk niet hebben!

Stap 3: maak een schuimend papje van twee delen soda (zuiveringszout) en drie delen wittewijnazijn. Tip: gebruik geen metalen bakje of lepel; dat materiaal kan niet goed tegen dit mengsel. In plaats van soda kun je ook waspoeder gebruiken, en in plaats van azijn vloeibaar wasmiddel. Het zal minder schuimen, maar evengoed werken.

Stap 4: begin met een schone nagel- of tandenborstel de pasta over de schoen te smeren en schuur er lekker op los.

Stap 5: spoel af met koud water om de gang van zaken te beoordelen, en om te voorkomen dat je wasmachine (zie stap 6) verstopt raakt.

Stap 6: stop je gympen in een waszak en vervolgens in de wasmachine. Was ze op een koud programma en gebruik een wasmiddel zonder chloor.

Stap 7: laat ze ten slotte drogen op een warme, liefst zonnige, droge plek. Hoeveel haast je ook hebt: de droger is een no-go. Dit kan de schoen vervormen.

Wit suède

Vuile (voorheen) witte suède schoenen fix je met een suèdeborstel. Hiermee verwijder je het meeste vuil en stof. Is de schade aangericht door water, maak ze dan opnieuw - compeet - nat en behandel ze met een spons.

Witte zolen

Witte, rubberen zolen zijn als kleine vampiertjes: ze hebben een bloedhekel aan de zon. Nu willen we niet zeggen dat je je all white sneakers niet met je zomerjurkjes kan combineren, maar vermijd contact met zonlicht wel zoveel mogelijk. Bewaar ze in een kast of in de doos, dan staan ze het merendeel van de tijd al veilig. ‘Genezen’ is in dit geval namelijk een ware crime. Vlekjes haal je eraf met een (tanden)borsteltje, water en milde zeep.

Witte veters

Witte veters (van textiel) kunnen gewoon in de wasmachine. Let op: risico bestaat dat ze gaan pluizen. Grover geschut nodig? Laat ze weken in een badje water met een klein beetje bleek. Mocht ook dat niet baten, ga dan langs de schoenmaker voor een nieuw paar. Voor een paar euro's loop je weer rond met verblindend witte veters.

Ben je op zoek naar nieuwe Witte schoenen? Bekijk dan dames witte schoenen of heren witte schoenen.

Witte damesschoenen

Witte herensschoenen


Volgend artikel
Dungelmann Schoenen