Zo kies je de juiste hardloopschoenen: vijf handige tips

Zo kies je de juiste hardloopschoenen: vijf handige tips

Door Patrick

Je wilt de juiste hardloopschoenen kiezen: hoe doe je dat? Wij spraken met hardlopers, zowel beginners als de ervaren marathonlopers. Hen vroegen we naar hun beste tips om een goed paar schoenen te kopen. Die praktische tips delen we met jou, zodat jij er je voordeel mee kunt doen.

Een paar hardloopschoenen moet voldoende demping en ondersteuning bieden. Daarnaast is het belangrijk dat je veel energie terugkrijgt uit de schoenen, vooral als je hier nog weinig ervaring mee hebt. Dus begin je met lopen? Kies voor een allround schoen die het je zo comfortabel mogelijk maakt. Dat helpt je om ieder keer een beetje verder en sneller te gaan.

Hardloopschoenen voor beginners of bij meer ervaring

Houd er rekening mee dat er hardloopschoenen zijn voor beginners en voor meer ervaren lopers. Dus denk je al na over een marathon of begin je juist met lopen? We leggen je in de verschillende tips uit hoe je daar rekening mee houdt als je de schoenen wilt kiezen. Zo zorg je ervoor dat de schoenen precies bieden waar jij behoefte aan hebt.

Vijf handige tips voor de beste hardloopschoenen

Ben je benieuwd naar onze tips? Dit is wat we hoorden van de hardlopers die we spraken om de beste hardloopschoenen te kopen:

  • Bedenk je hoe je wilt lopen
  • Denk na over de ondergrond
  • Laat jouw loopstijl analyseren
  • Kijk verder dan het merk of de kleur
  • Ervaar hoe de hardloopschoenen lopen

Bedenk je hoe je wilt lopen

Je kunt op allerlei manieren hardlopen, dus het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Wil je uiteindelijk toewerken naar een marathon of een halve marathon? Gaat het je om zo’n 5 tot 10 kilometer of wil je juist aan de slag met intervaltraining? De manier waarop je loopt bepaalt voor een groot deel welk type schoenen je het best kunt dragen. Met meer demping en betere ondersteuning houd je het langer vol. Behalve als je al (veel) meer ervaring hebt, dan is een lichte schoen zonder te veel extra’s misschien een betere keuze.

Denk na over de ondergrond

Houd bovendien rekening met de ondergrond waarop je de hardloopschoenen gaat gebruiken. Loop je vooral op asfalt, beton en andere verhardingen? Dat vraagt om een andere schoen dan wanneer je trails wilt lopen en door de modder of zelfs het zand loopt. Houd er ook rekening mee dat die schoenen betere bescherming bieden tegen plotselinge scherpe stenen en andere voorwerpen.

Laat jouw loopstijl analyseren

Je kunt er zelfs voor kiezen om jouw loopstijl te laten analyseren. Doe dat in een gespecialiseerde winkel of bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut. Ontdek op die manier of je eventueel last hebt van overproneren. In dat geval is het belangrijk om de schoenen daarop af te stemmen, zodat ze dit kunnen corrigeren.

Kijk verder dan het merk of de kleur

Let in ieder geval zo min mogelijk op het merk of de kleur van de hardloopschoenen die je gaat kopen. Het is een van de belangrijkste tips om de beste schoenen te kiezen. Uiteindelijk moeten ze je goed ondersteunen en gaat het er niet om dat ze er mooi uitzien.

Ervaar hoe de hardloopschoenen lopen

Ten slotte wil je de hardloopschoenen natuurlijk ervaren. Dat is de enige manier om erachter te komen of ze inderdaad het draagcomfort bieden waar je naar op zoek bent.

Ontdek daarom de beste hardloopschoenen voor dames en heren. We maken het je daarmee graag makkelijker om een goede keuze te maken.

Aan de slag: lekker hardlopen

Dus heb je zin om te gaan hardlopen? Gebruik onze tips en de lijstjes met de beste schoenen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt, om zo ver mogelijk te komen en jezelf steeds een beetje verder te ontwikkelen.

Zo kies je de juiste hardloopschoenen

Met de bovenstaande tips kies je de beste hardloopschoenen. Het is de makkelijkste manier om zeker te weten dat je in ieder geval niets over het hoofd zal zien. Bestel de schoenen online en probeer ze uit. Dan kun je zelf ervaren of het inderdaad de schoenen zijn waarop jij uiteindelijk het ene na het andere persoonlijke record zal zetten.